Rekordno interesovanje za upis gradskih obveznica

Vesna Popović
Rekordno interesovanje za upis gradskih obveznica

Banjaluka - Grad je uspješno okončao emisiju obveznica u iznosu od 6,2 miliona maraka, kojim će biti finansirano pet velikih infrastrukturnih projekata, među kojima je i gradnja Zelenog mosta.

Prema informacijama iz Gradske uprave interesovanje investitora je bilo rekordno, pa je tražnja iznosila čak 25 miliona KM što je četiri puta više u odnosu na ponudu.

- Prema informacijama iz Banjalučke berze, zbog rekordne zainteresovanosti investitora, kamatna stopa na sedmogodišnje obveznice na aukciji, koja je održana u ponedjeljak, oborena je na 3,39 odsto, što je za 1,29 odsto niže u odnosu na inicijalnu kamatnu stopu - rekli su u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je ovo prvi put da je jedna lokalna zajednica u RS u postupku emisije obveznica imala tako veliku tražnju.

- Ovakva ponuda je, dovela do toga da je ostvarena najniža kamatna stopa ikad zabilježena na Banjalučkoj berzi u slučaju emitovanja obveznica lokalnih zajednica. Interesovanje investitora za gradske obveznice pokazalo da finansijske institucije imaju veliki stepen povjerenja u stabilnost finansija grada - naglasio je Radojičić.

Istakao je da su obezbijeđeni izuzetno povoljni finansijski uslovi za realizaciju pet kapitalnih projekata koji su od velike važnosti za građane.

- S obzirom na pojačane gužve u saobraćaju posljednjih dana, lako je vidjeti koliko je, na primjer, važno da se izgradi novi most na Vrbasu i spoji istočni tranzit. Osim toga, tim sredstvima biće dovedena voda do brojnih domaćinstava u okviru projekta "Crno vrelo" -  rekao je Radojičić.

Naveo je da će sportisti dobiti još jedno mjesto za treniranje na lokaciji nekadašnjeg šoping centra.

- Biće izgrađeno 1,2 kilometra puta za Motike, te nastavljen projekat gradnje istočnog tranzita - kazao je Radojičić.

projekat       procijenjena vrijednost radova   (u milionima maraka)

- Izgradnja novog Zelenog mosta. - 2,4 

- Obnova puta prema Motikama - 1,5 

- Nastavak gradnje istočnog tranzita  - 1

- Izgradnja sportske dvorane - 1,02  

- Nastavak projekta "Crno vrelo" - 1 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana