Редукције воде у три села на подручју Бањалуке

Весна Поповић
Редукције воде у три села на подручју Бањалуке

Бањалука - Високе љетне температуре претходних дана повећале су потрошњу воде у свим дијеловима града, али за сада су редукције на снази у појединим сеоским мјесним заједницама и то у Горњој Пискавици, Верићима и Поткозарју.

У “Водоводу” су потврдили да је због повећања температуре, које је забиљежено протеклих дана, дошло до повећања потрошње воде.

- Ради поређења, просјечна потрошња воде у јулу је била 943 литра у секунди, док је од 7. до 13. августа била већа, с тим да је највиша била у петак, 10. августа, и износила је 1.021 литар у секунди - рекли су у “Водоводу”.

Иако је потрошња воде повећана, у “Водоводу” су нагласили да је водоснабдијевање потрошача који су прикључени на градску водоводну мрежу уредно те да се обезбјеђују довољне количине воде за пиће.

- Највећу потрошњу биљеже приградска насеља и то у одређеним дијеловима дана. Такође, због повећане потрошње евентуално може доћи до привременог пада притиска - рекли су у “Водоводу”.

Када су у питању сеоски водоводи, у овом предузећу су навели да је потрошња воде такође повећана и то за отприлике 30 одсто.

- Проблем у снабдијевању водом јавља се код локалних изворишта која имају смањен капацитет који је тренутно посебно изражен у мјесним заједницама Горња Пискавица, Верићи и Поткозарје. У овим насељима водимо активности на равномјерној расподјели расположивих количина воде за пиће и оне ће бити на снази до повећања капацитета тих изворишта - рекли су у “Водоводу”.

Упутили су апел потрошачима да воду троше рационално и за основне потребе, а никако за залијевање башта, зелених површина, воћњака, тротоара, тераса, дворишта, пуњење базена, прање возила и слично.

Предсједник Савјета МЗ Горња Пискавица Горан Кнежевић је рекао да је снабдијевање водом горући проблем.

- Капацитети локалног водовода нису довољни да задовоље потребе мјештана и овај проблем погађа око 200 домаћинстава. Има повремених прекида у снабдијевању водом, а “Водовод” је направио распоред који засеоци када имају воду - казао је Кнежевић.

Рекао је да би ово питање било ријешено када би ова мјесна заједница била прикључена на регионални водоводни систем “Црно врело”, односно на подсистем “Звијезда”.

- Надам се да ће у току идуће године градске власти бити у могућности да изграде тај дио мреже - казао је Кнежевић.

За дијелове града који нису покривени водоводном мрежом Одсјек цивилне заштите и професионалне територијалне јединице организује испоруку воде за пиће у цистернама. Рекли су да је до 13. августа у 13 мјесних заједница испоручено 1.018 кубика воде за пиће и да је највише цистерни отишло у Чесму.

Навели су да су јуче стигла четири нова захтјева и то један из МЗ Дебељаци и три из МЗ Горња Пискавица.

  • Они су прослијеђени “Водоводу”, који је ту воду требало да испоручи цистернама јуче или, евентуално, данас - казали су у Одсјеку цивилне заштите и професионалне територијалне јединице.

Потрошња воде

На подручју града у посљедњих седам дана била је сљедећа потрошња воде изражена у литрима по секунди:

7. август     1.008

8. август     1.020

9. август     1.017

10. август   1.021

11. август   991

12. август   964

13. август   1.003

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана