Рампа за неугледне баште кафића

Весна Поповић
Рампа за неугледне баште кафића

Бањалука - Власници угоститељских објеката који буду жељели да поставе љетну или зимску башту највјероватније ће морати претходно да добију сагласност посебне комисије и градског архитекте, чиме ће бити уведено више реда у ову област, а центар града добити љепши изглед.

Ово одобрење до сада није било потребно, а измјена је наведена у Плану коришћења јавних површина и тај документ би требало да се нађе на дневном реду засједања градског парламента које је заказано за 28. март.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар рекао је да ће, уколико овај документ добије подршку одборника, ово правило важити само за прву градску зону и за оне који планирају да у будућности поставе ове садржаје.

- Градоначелник именује комисију за постављање башта, која ће се састојати од најмање три члана из одјељења за просторно уређење, комуналне послове и комуналне полиције - истакао је Билчар.

Казао је да ће та комисија излазити на терен и провјеравати да ли су захтјеви угоститеља у складу са прописима.

- Осим тога, морају доставити идејно архитектонско рјешење баште са 3Д моделом и каталогом употријебљених елемената баште и то се доставља на сагласност градском архитекти - казао је Билчар.

Истакао је да без одобрења комисије и градског архитекте неће бити могуће издавање дозволе за постављање зимске или љетне баште у првој градској зони.

- Они који имају постављене баште према досадашњим правилима неће морати ништа накнадно радити. Једино ако желе нешто мијењати и дограђивати, онда ће морати испоштовати нова правила - казао је Билчар.

Грађани поручују да је та правила требало увести и раније.

- Баште кафића или ресторана требало би да се уклопе у околне објекте као што су културне знаменитости, а не да штрче. Надам се да ће ова нова правила допринијети томе да наш град привуче још више туриста - казала је Александра Крндија.

Остале градске зоне

Петар Билчар је рекао да за постављање башта кафића у осталим градским зонама угоститељи морају предати захтјев за издавање урбанистичко-техничких услова.

- Након тога ће Одјељење за просторно уређење направити процјену на терену. Ако утврде да је све у реду, Одјељење за комуналне послове им на основу тога обрачунава накнаду коју треба да плате и издаје им се потребна дозвола - казао је Билчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана