Radojičić uručio prva rješenja o stipendiranju studenata

Srna
Radojičić uručio prva rješenja o stipendiranju studenata

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je u Gradskoj upravi uručio prva rješenja o stipendiranju studenata za akademsku 2017/18. godinu, za šta je iz budžeta grada izdvojeno oko 520.000 KM.

Grad će u ovoj akademskoj godini stipendirati 369 studenata - po osnovu socijalnog statusa pravo na stipendiju ostvarilo je njih 233, po osnovu uspjeha 98 i po osnovu deficitarnog zanimanja 38 studenata.


Stipendija pojedinačno iznosi od 130 KM do 250 KM.

Radojičić je naveo da stipendiju u iznosu od 130 KM ostvaruju studenti po osnovu uspjeha i po socijalnom statusu, dok je stipendija od 250 KM za deficitarna zanimanja.

"Zadovoljan sam što nastavljamo dugogodišnju tradiciju Grada Banjaluke. Na konkurs za dodjelu stipendija prijavilo se 475 studenata, a danas je formalno počeo proces dodjele stipendija, jer smo uručili rješenja za deset studenata", rekao je Radojičić.

On je dodao da će za stipendije učenicima i studentima u ovoj akademskoj godini iz gradskog budžeta biti izdvojeno 1,5 miliona KM.

Radojičić je istakao da se status stipendiste mogao steći po osnovu uspjeha - studenti koji su ostvarili najbolji uspjeh na svojim fakultetima, te po statusu deficitarnih zanimanja koji se definiše sa Zavodom za zapošljavanje i to su fizika nastavni smjer, biologija nastavni smjer i diplomirani inženjer tehnike, računarstva i informatika.

Prema njegovim riječima, treća grupacija koja je i najveća je socijalni status gdje su porodice poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, djeca u stanju socijalne potrebe, sa određenim stepenom invalidnosti, nezbrinute porodice i slično.

Student druge godine Medicinskog fakulteta Nataša Bednarčuk, koja je dobila stipendiju grada po osnovu uspjeha na studiju, zahvalila je Gradskoj upravi na stipendiji, ističući da je uz materijalnu podršku - ova stipendija pokazatelj da postoji neko ko cijeni trud i zalaganje.

"Puno smo truda uložili da ostvarimo najbolji prosjek ocjena i samim tim ovu stipendiju", rekla je Nataša, čiji je prosjek ocjena 9,33.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac istakao je da je proces izbora stipendista protekao transparentno i da nema nijedne žalbe.

"I od Službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, grad Banjaluka je po svojim pravilnicima i uslovima po kojim stipendira studente, naveden kao primjer lokalne zajednice u Srpskoj", zaključio je Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana