Radojičić predlaže da cijena autobuske karte bude 1.80 KM

nezavisne.com
Radojičić predlaže da cijena autobuske karte bude 1.80 KM

Foto: Jelena Đurđević đ Radojičićev prijedlog pred prevoznicima: Nova cijena karte u autobusu 1.80

Banjaluka – Prijedlog grada Banjaluka je da se karte u gradskom prevozu povećaju u prosjeku sedam odsto i to će biti upućeno na potpisivanje prvoznicima i ako bude dogovora sa prevoznicima, to je novi cjenovnik od marta, rekao je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Dodao je da po ugovoru koji postoji između grada Banjaluka i privatnih prevoznika, a koji je potpisan 2016. godine, ako dođe do korekcije cijene goriva veće od 15 odsto, postoji obaveza povećanja cijena.

"Pošto je po tačno utvrđenoj metodologiji na benzinskim pumpama u tačno određeno vrijeme došlo do povećanja cijena od 19,66 odsto grad je ušao u pregovore sa prevoznicima oko nivoa povećanja cijena. Ono što je naš prijedlog, a ja očekujem da ga prihvate prevoznici, je da se cijene povećaju u prosjeku za sedam odsto, manje od onoga što su prevoznici predložili", objasnio je Radojičić.

Dodao je da se treba imati u vidu da postoji čitava tabela različitih korisnika, gdje su različite cijene.

"Dakle, postoje gradske i prigradske linije, kategorije penzionera, porodice poginulih, ratnih-vojnih invalida, studenata, đaka, radnika. Naš prijedlog je diferencirana promjena cijena za najugroženije kategorije, što znači da one koje su koštale 13 KM da se ta cijena ne mijenja, a kod ostalih u zavisnosti od kategorije", objasnio je Radojičić. Istakao je da će dnevna karta biti povećana sa 1.60 KM na 1.80 KM.

"Nešto manje će biti povećana kod ostalih ugroženih kategorija pri čemu se mora, radi punog objašnjenja, uzeti čitava tabela jer je prošli put bilo pogrešnog razumijevanja. Na primjer, kada kažemo da je cijena mjesečne karte za penzionere 14 KM, ali ima i mjesečna karta za penzionere od 20KM, zavisno od toga da li se radi o gradskom ili prigradskom prevozu", pojasnio je Radojičić.

Kada je u pitanju pojedinačni set od pet karata koji se kupuje u kiosku, Radojičić je kazao da bi on koštao 7,50 KM, tako da bi ta pojedinačna karta koja se kupi na kiosku bila 1,50 KM.

Po novom cjenovniku, mjesečna karta na grupi linija kod jednog prevoznika radnička mjesečna karta sada košta 39,50, a najvjerovatnije će biti 44 KM. Cijena đačke, odnosno studentske mjesečne karte, koja sada iznosi 28 KM, trebalo bi da bude 30, dok bi penzionerska poskupjela sa 13 na 14 maraka.

Kada je u pitanju jedinstvena mjesečna karta koja važi za sve prevoznike, radnička trenutno košta 55 KM i mogla bi biti oko 60,50 KM, cijena đačke i studentske, koje su sada 38,50 KM, trebalo bi da iznosi 40 KM, dok bi penzionerska umjesto 20 koštala marku i po više.

Prevoznici su 11. februara u Gradsku upravu predali zahtjev za promjenu cjenovnika, u kojem traže povećanje cijene karata za povećanje od 12 do 15 odsto, ali prosjek je 12 odsto.

Građani su nezadovoljni zbog mogućeg poskupljenja i kažu da je gorivo nekada bilo 2.40 KM, a karta gradskog prevoza 1.60 KM.

"To je nedopustivo. Gorivo je sada 2.12 KM, a prevoznici hoće da dignu cijene na 1.80 KM", rekla je Branka G.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana