Радојичић: Сетом одлука ријешити питање градског гријања

Срна
Радојичић: Сетом одлука ријешити питање градског гријања

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да би данас требало да буде ријешен деценијски проблем градског гријања јер ће, уколико бањалучка Скупштина усвоји сет одлука о гријању, Бањалука добити ново предузеће "Еко-топлану", те оцијенио као злонамјерне коментаре појединих опозиционих одборника да нова топлана нема капацитет да самостално грије град.

Радојичић је нагласио да "Еко-топлана" треба да, уз позитивно пословање, грађанима обезбиједи квалитетно гријање по прихватљивој цијени.

Он је појаснио да ће једина промјена бити увођење фиксног дијела цијене код грађана који имају уграђене калориметре, што је предвиђено од почетка, али нико није обраћао пажњу на то.

Према његовим ријечима, када је дозвољено увођење калориметара у граду то није учињено системски, како је, на примјер, урађено у Београду, Загребу, па чак и у Челинцу, што подразумијева начин обрачуна са фиксним и варијабилним дијелом.

"Грађани који плаћају гријање по метру квадратном стамбеног простора плаћаће исту цијену као и до сада", рекао је Радојичић новинарима.

Он је нагласио да Закон о комуналним дјелатностима предвиђа да локална заједница доноси одлуке о питањима као што је испорука топлотне енергије, те даје сагласност на цијене.

"Код доношења и предлагања свих ових одлука водили смо се праксом Уставног суда Републике Српске који је у низу локалних заједница провјеравао уставност појединачних одука и успоставио одређену праксу", рекао је Радојичић.

Када је ријеч о корисницима који не желе да буду прикључени на нову топлану, Радојичић је навео да могућност искључења зависи од статуса корисника.

"Када је ријеч о индивидуалним објектима становања све је много једноставније него код колективних објеката јер тада све зависи од заједница етажних власника, чија је сагласност потребна", рекао је Радојичић.

Радојичић је навео да нова топлана од новембра сукцесивно укључује по један котао, а у фебруару се очекује укључење свих који ће остварити капацитет од 50 мегавата.

"Слиједи транзициони период у којем већина испоручене топлотне енергије долази из нове топлане, док ће, уколико буде потребно, у зависности од времена, радити један котао старе топлане на мазут", појаснио је Радојичић.

Он је додао да се уговор о сарадњи са старом топланом односи на капацитете који ће остати у употреби, а то су двије котловнице на дрвну сјечку у насељима Старчевица и Кочићев Вијенац.

"Котлови на мазут не треба уопште да се користе, осим у транзиционом периоду, и то онолико колико буде потребно, те остају као могућност у случају хаварије", појаснио је Радојичић.

Он је рекао да је планирана и реконструкција вреловодне мреже, која је јавно добро и у коју је нова топлана дужна инвестирати.

"Снимљено је стање вреловодне мреже, а сљедећа степеница је потпуна аутоматизација процеса, модернизација и поправак стања вреловодне мреже, које је у доста лошем стању", рекао је Радојичић.

Одборник ДНС-а у бањалучкој Скупштини Боран Босанчић нагласио је да ће одборници ове странке подржати сет одлука о питањима градског гријања, јер је ријеч о најзначајнијем пројекту градске администрације.

"Овај пројекат је покушај да се коначно санирају губици, који су достигли 70 милиона КМ, те је годишње око 12 милиона КМ ишло на мазут, што је постало неиздрживо. Бизнис-план указује да би ново предузеће требало да буде профитабилно, са око четири милиона прихода", навео је Босанчић.

Народни одборник у бањалучкој Скупштини Предраг Вулин рекао је да ни он, ни његов колега Љубо Нинковић неће подржати сет одлука о питању гријања, јер се њима, како каже, врши репресија на грађане, будући да се не могу искључити са мреже уколико нема сагласности етажних власника.

"Нико данас не може у згради да прибави потписе свих становника, те сматрамо да Градска управа и нова топлана избјегавају одгворност", рекао је Вулин.

Он сматра да грађанима треба вратити повјерење у испоруку топлотне енергије, што може бити учињено само редовном испоруком, постизањем адекватне температуре у објектима који се грију и без повећања цијене гријања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана