Radojičić: Pet miliona KM za pet kapitalnih projekata

Srna
Radojičić: Pet miliona KM za pet kapitalnih projekata

Banjaluka - Grad Banjaluka će tokom februara donijeti odluku o emisiji obveznica ili kreditnom zaduženju do pet miliona KM za realizaciju pet kapitalnih projekata u ovoj godini, najavio je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

On je na sastanku sa direktorima najvećih banaka i osiguravjućih društava predstavio plan za realizaciju prioritetnih projekata - izgradnja Zelenog mosta, puta za Motike, sportske dvorane na mjestu nekadašnjeg šoping centra, spajanje istočnog i zapadnog tranzita i nastavak vodovodnog sistema "Crno vrelo".


Riječ je o investicijama koje se nisu našle u ovogodišnjem budžetu, pošto je planirano da budu finansirane kreditom ili emisijom obveznica, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Da bi ove projekte realizovali u ovoj godini, potrebno je prvo da Skupština grada, i to najvjerovatnije već 20. februara, donese odluku o emisiji obveznica ili srednjoročnom kreditu. Koja će od ove opcije biti izabrana, zavisiće prije svega od procjene šta je finansijski povoljnije za Grad", rekao je Radojičić.

U resoru saobraćaja i puteva uvrštena su tri prioriteta - novi Zeleni most, izgradnja Ulice Kralja Aleksandra /put za Motike/ i spajanje istočnog i zapadnog tranzita.

Načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić istakao je da izgradnja novog Zelenog mosta ujedno i najveći gradski prioritet u ovoj godini s obzirom na velika zagušenja u saobraćaju nastala nakon prošlogodišnjeg zatvaranja starog mosta.

Sandić je naveo da bi do 20. februara trebalo da bude završen glavni projekat mosta, kada će biti precizirano koliko će novca biti potrebno za relizaciju ovog posla, te dodao da se procjene kreću do 2,5 miliona KM.

"S druge strane, za 1.200 metara puta za Motike potrebno je 1,5 milion KM, a spajanje istočnog i zapadnog tranzita, uključujući i rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, moguće je realizovati za milion KM", naglasio je Sandić.

Najveći planirani objekat komunalne infrastrukture, koji bi trebalo da bude finansiran kreditom, jeste ovogodišnji nastavak vodovodnog sistema "Crno vrelo", odnosno podsistema "Zvijezda".

Zahvaljući ovom projektu, već u ovoj godini bi 5.000 stanovnika sa platoa Manjače trebalo da dobiju vodu u svojim kućama.

Pored toga, planirana je i izgradnja sportske dvorane na mjestu nekadašnjeg šoping centra, za šta je potrebno 1,2 miliona KM, s tim da bi polovina tog iznosa planiarana iz inostrane donacije.

Predstavljajući stanje u budžetu, načelnik Odjeljenja za finansije Božana Šljivar navela je da je Grad u 2017. godini, ostvario suficit od 2,5 miliona KM i da je ovaj rezultat znatno povoljniji u odnosu na protekli period.

Ona je naglasila da je prošlogodišnje restrukturisanje gradskog duga znatno relaksiralo stanje u gradskim finansijama, pošto je, zahvaljući ovom potezu, Grad u prilici da na godišnjem nivou vraća osam miliona KM manje nego što bi to bio slučaj da nije bilo reprograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana