Радојичић: Пет милиона КМ за пет капиталних пројеката

Срна
Радојичић: Пет милиона КМ за пет капиталних пројеката

Бањалука - Град Бањалука ће током фебруара донијети одлуку о емисији обвезница или кредитном задужењу до пет милиона КМ за реализацију пет капиталних пројеката у овој години, најавио је данас градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Он је на састанку са директорима највећих банака и осигуравјућих друштава представио план за реализацију приоритетних пројеката - изградња Зеленог моста, пута за Мотике, спортске дворане на мјесту некадашњег шопинг центра, спајање источног и западног транзита и наставак водоводног система "Црно врело".


Ријеч је о инвестицијама које се нису нашле у овогодишњем буџету, пошто је планирано да буду финансиране кредитом или емисијом обвезница, саопштено је из Градске управе.

"Да би ове пројекте реализовали у овој години, потребно је прво да Скупштина града, и то највјероватније већ 20. фебруара, донесе одлуку о емисији обвезница или средњорочном кредиту. Која ће од ове опције бити изабрана, зависиће прије свега од процјене шта је финансијски повољније за Град", рекао је Радојичић.

У ресору саобраћаја и путева уврштена су три приоритета - нови Зелени мост, изградња Улице Краља Александра /пут за Мотике/ и спајање источног и западног транзита.

Начелник градског Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић истакао је да изградња новог Зеленог моста уједно и највећи градски приоритет у овој години с обзиром на велика загушења у саобраћају настала након прошлогодишњег затварања старог моста.

Сандић је навео да би до 20. фебруара требало да буде завршен главни пројекат моста, када ће бити прецизирано колико ће новца бити потребно за релизацију овог посла, те додао да се процјене крећу до 2,5 милиона КМ.

"С друге стране, за 1.200 метара пута за Мотике потребно је 1,5 милион КМ, а спајање источног и западног транзита, укључујући и рјешавање имовинско-правних питања, могуће је реализовати за милион КМ", нагласио је Сандић.

Највећи планирани објекат комуналне инфраструктуре, који би требало да буде финансиран кредитом, јесте овогодишњи наставак водоводног система "Црно врело", односно подсистема "Звијезда".

Захваљући овом пројекту, већ у овој години би 5.000 становника са платоа Мањаче требало да добију воду у својим кућама.

Поред тога, планирана је и изградња спортске дворане на мјесту некадашњег шопинг центра, за шта је потребно 1,2 милиона КМ, с тим да би половина тог износа планиарана из иностране донације.

Представљајући стање у буџету, начелник Одјељења за финансије Божана Шљивар навела је да је Град у 2017. години, остварио суфицит од 2,5 милиона КМ и да је овај резултат знатно повољнији у односу на протекли период.

Она је нагласила да је прошлогодишње реструктурисање градског дуга знатно релаксирало стање у градским финансијама, пошто је, захваљући овом потезу, Град у прилици да на годишњем нивоу враћа осам милиона КМ мање него што би то био случај да није било репрограма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана