Радојичић: Мање децибела неће угасити фестивале

Александар Стојановић
Радојичић: Мање децибела неће угасити фестивале

Бањалука Питања у вези са вртићима, путевима, расвјетом, канализацијом и сличним проблемима грађани су јуче најчешће постављали градоначелнику Игору Радојичићу у оквиру “Фејсбук и Твитер часа”.

Путем друштвених мрежа Бањалучани су имали прилику да добију одговоре о многим темама које их муче, а које су у вези са радом и плановима Градске управе. Једночасовно дружење изазвало је велико интересовање суграђана, а од око 200 пристиглих питања, највећи број односио се на разне комуналне услуге и саобраћај.

Недавно најављена мјера смањења буке у граду било је једно од питања, а грађане је занимало да ли би таква одлука могла да угаси фестивале попут “Демофеста”, “Фреш вејва”, “Дана пива” и сличних.

- Господине градоначелниче, сматрате ли да је исправна одлука о ограничењу буке у центру града? Ниво буке који је наведен одговара буци јавног саобраћаја, с тим што се ипак ради о центру града, а не о неком приградском насељу - написао је један “твитераш”.

Радојичић је одговорио да циљ ове одлуке није да број концерата буде смањен, него баш супротно, али да организатори морају бити одговорнији и да поштују остале суграђане.

- Ангажовали смо институт који мјери на свакој локацији тачно гдје се треба налазити бина, гдје се тачно простиру звучни таласи и направили за сваку појединачну локацију лимите, тј. ограничења у децибелима. Ако идуће седмице Скупштина донесе ову одлуку, ми ћемо током зиме ово експериментално да примијенимо - навео је Радојичић.

Много критика било је упућено на комуналне проблеме, те несавјесно паркирање. Грађани су, измећу осталог, питали градоначелника како стати у крај неодговорним инвеститорима који праве зграде, не поштујући пројекат и рок изградње.

- За сваки објекат добија се грађевинска дозвола, грађевинска инспекција треба да упозори и изда налог инвеститору. Имамо велики проблем са бесправном градњом, поднесено нам је 10.000 захтјева за легализацију објеката, а претпостављамо да има много оних који још нису ни поднијели захтјев - одговорио је Радојичић.

На недавном представљању резултата на половини свог мандата, Радојичић је рекао да је Градска управа највишу оцјену добила за изградњу кружних токова, а јуче је подсјетио на којим локацијама је планирана изградња оваквих саобраћајница.

- Чекамо да “Путеви РС” распишу тендер за кружни ток код “Сирана”, а већ је изабран извођач за изградњу кружне раскрснице код “Делте” - навео је Радојичић и додао да до краја године треба да буде усвојен регулациони план којим би био предвиђен кружни ток у улици Исаије Митровића, према новом Зеленом мосту. А као приоритет за сљедећу годину истакао је регулисање раскрснице код “Леснине”.

Према Радојичићевим ријечима, актуелна градска администрација има планове за развој града до 2025. године, а ријеч је о дуготрајним пројектима, попут изградње новог Зеленог моста или преуређења центра града.

- Потребно је вријеме да буду направљене озбиљне трансформације и са својим тимом сам недавно радио стратешко планирање за 2019, 2020. и до 2024. године. Спремни смо са плановима и за наредних од пет до десет година - закључио је Радојичић.

 Половина мандата

Рад градоначелника Игора Радојичића позитивно је оцијенило 71 одсто Бањалучана, док двије трећине њих, такође, подржава промјене у граду које се дешавају у посљедње двије године.

Ово је показало истраживање јавног мњења спроведено поводом двогодишњице рада актуелне градске администрације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана