Радојичић: Еко-топлану” нападају јер је угрожен нафтни лоби

Avaz.ba
Радојичић: Еко-топлану” нападају јер је угрожен нафтни лоби

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је у интервјуу за Аваз да су осим гријања, највећи проблеми града на Врбасу саобраћај и водоснабдијевање.

"Изградња новог Зеленог моста, прва фаза реконструкције улице Краља Александра И, завршетак источног транзита, наставак изградње спортске дворане у некадашњем шопинг-центру и наставак водоводног пројекта "Црно врело", неки су од овогодишњих капиталних пројеката у Бањалуци, а након тога настављамо с рјешавањем осталих великих проблема”, навео је Радојичић.

Градоначелник Бањалуке је подвукао да Бањалуци недостаје још један мост на Врбасу и конференцијска конгресна дворана. Такође, сматра и да је проблем гријања у граду морао бити пресјечен.

"Стара "Топлана” није могла више радити. Имала је 90 милиона марака дуговања, ниједан кредит није могла да добије и њена имовина је углавном под хипотекама. Кроз изјаве одборника опозиције и појединаца из стручне јавности види се много нестручности. Постоје двије теме. Прва је снажно угрожавање материјалних интереса. То је нафтни лоби који остаје без посла, јер нова топлана ради на дрво, а не, као стара, на мазут. Искључивањем мазута нафтни лоби губи десетине милиона марака прихода. Друга тема је дневна политика, односно кампања”, објаснио је Радојичић.

Зашто Град нема податке о квалитету ваздуха и је ли тачно да је зрак у Бањој Луци значајно загађенији откако је нова топлана почела с радом?

Податак да Бањалука нема податке о квалитету ваздуха је, како каже градоначелник Бањалуке, једна од ствари којима се он највише чуди.

"Мазут је замијењен дрветом. Количина емисије загађивача је далеко већа сагоријевањем нафте и мазута него сагоријевањем дрвета. У сагоријевању дрвета нема сумпордиоксида, а смањена је емисија угљендиоксида”, рекао је Радојићић.

Он је истакао да је Град одлуком повјерио гријање новој топлани, те да стара топлана више не испоручује топлотну енергију.

"То сада раде "Еко-топлане". Нова топлана преузима све послове старе топлане – производњу, одржавање мреже, наплату, рекламације, жалбе… Грађани морају да плате услугу гријања. Ако не платите рачун за мобилни телефон, искључиће вас. Исто је и с гријањем”, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана