Раднички универзитет ускоро постаје Центар за образовање одраслих: Обуком за дефицитарна занимања до бржег запослења

Ивана Кардум
Раднички универзитет ускоро постаје Центар за образовање одраслих: Обуком за дефицитарна занимања до бржег запослења

Бањалука - Будући ученици Јавне установе Раднички универзитет, поред програма средњег стручног образовања одраслих, преквалификације и доквалификације за одређена занимања, од идуће године моћи ће похађати и програме оспособљавања из области дефицитарних занимања дрвне, металске и текстилне индустрије, као и из обућарског и ИТ сектора.

Након извршене реорганизације, ова установа ускоро би требало да промијени назив у ЈУ Центар за образовање одраслих Бањалука, о чему ће  бити одлучено на идућој сједници Скупштине града.

- Постоји велико интересовање за ова дефицитарна занимања, на која смо и ставили највећи акценат. За ове програме оспособљавања, рјешење од надлежног Завода за образовање одраслих добили смо крајем априла, а сада је у току конкурс за упис полазника - навела је директорица установе Босиљка Радић. Нагласила је да су, поред тога, аплицирали и за сертификацију нових програма, те тренутно чекају одобрење програма за монтера и сервисера лифтова.

- Циљ извршене трансформације је да установа постане регионални центар за стручно оспособљавање кадрова, како би у сарадњи са академском заједницом, привредницима и градом био ријешен проблем неквалификоване радне снаге, те задовољене потребе привредника и тржишта рада за квалификованом радницима – рекла је Радићева.

Према њеним ријечима, већ су разговарали са појединим привредницима који су обезбиједили простор гдје ће се одвијати практична настава.

- У сталном смо контакту са академском заједницом и привредницима, са којима је потписано више споразума о сарадњи. Извођењем теорије у установи и практичне наставе у предузећима акценат се ставља на оспособљавање полазника на принципу дуалног образовања. Сваки полазник након завршетка едукације биће оспособљен за конкретну врсту занимања како би могао радити у својој струци одмах након завршетка наставе - истакла је Радићева.

Додала је да је недавно одржана и тематска конференција о дуалном образовању под називом “Пилот пројекат дуалног образовања”, а Раднички универзитет намјерава да буде један од покретача читавог процеса, представљајући тако прелазно рјешење за побољшање тренутне ситуације на тржишту рада.

Курсеви

Раднички универзитет у понуди има курсеве страних језика и информатичке курсеве у склопу ИТ академије, која је основана почетком ове године. Полазници, између осталог, могу учити енглески, њемачки, словеначки, италијански, француски, руски, као и српски језик за странце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана