Put do saglasnosti za izdavanje građevinskih dozvola u Banjaluci skraćen na osam dana

Vesna Popović
Put do saglasnosti za izdavanje građevinskih dozvola u Banjaluci skraćen na osam dana

Banjaluka - Uvođenjem jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola građani više neće morati da kucaju na brojna vrata kako bi dobili neophodne saglasnosti od preduzeća, institucija i odjeljenja u Gradskoj upravi, a put za dobijanje ovih dokumenta biće skraćen sa 60 na osam dana.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je istakao da je riječ o saglasnostima koje predstavljaju preduslov za dobijanje građevinske dozvole i dodao da bi ovaj sistem trebalo da počne sa radom 8. januara dogodine.

- Stranke sada moraju da idu u kancelariju broj 16 pa u 19, a zatim u „Vodovod“, „m:tel“, „Toplanu“, „Elektrokrajinu“, MUP, „Čistoću“ i brojna druga preduzeća i ustanove.  Kada sve to prikupe ponovo dolaze u Gradsku upravu da predaju zahtjev. Prema procjenama, na ovaj način u prosjeku gube oko 60 dana prije nego što predaju zahtjev gradu - kazao je Stanarević.

Istakao je da uvođenjem jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola to žele da izbjegnu.

- Grad će uskoro sa tim ustanovama i preduzećima potpisati sporazum na osnovu kojeg će biti obavezni da nam dostave saglasnosti osam dana od podnošenja zahtjeva. Ako u nekim slučajevima bude problema oni će nas obavijestiti o tome, a mi ćemo kontaktirati sa strankom i vidjeti na koji način se to može riješiti - kazao je Stanarević.

On je istakao da će građani predavati zahtjeve na jednom mjestu te će u roku od osam dana trebati da plate takse, ali neće morati da šetaju od ustanove do ustanove i gube vrijeme. Objasnio je da će od iduće godine investitor ili fizičko lice u kancelariji 19 predavati zahtjev za izdavanje lokacijskih uslova, što je prva stepenica do građevinske dozvole.

- Osim ovog zahtjeva, predavaće i urbanističko-tehničke uslove. Nakon toga grad će kontaktirati sa institucijama i preduzećima da nam, u ime stranke, dostave te saglasnosti. Nakon toga referent će izdati lokacijske uslove. Slijedi zahtjev za građevinsku dozvolu za koju je pored lokacijskih uslova, potreban projekat, dokaz o vlasništvu parcele i plaćanje naknada - precizirao je Stanarević.

Dodao je da će te poslove u ime stranaka obavljati osam radnika Gradske uprave.

- Tu će biti administrativni radnici koji su radili na šalteru, pravnici te arhitekte. Neće biti zapošljavanja, jer ćemo premjestiti pojedine radnike iz drugih sektora - naveo je Stanarević.

Dodao je da je krajnji cilj elektronska građevinska dozvola.

- Banjaluka bi iduće godine trebalo da uđe i u pilot projekat izdavanja ovih dozvola - naveo je Stanarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana