Prolongirani radovi na kružnim raskrsnicama u Aleji Svetog Save

Vesna Popović
Prolongirani radovi na kružnim raskrsnicama u Aleji Svetog Save

Banjaluka - Početak izgradnje dva kružna toka u Aleji Svetog Save biće prolongiran za više od mjesec jer je Gradska uprava poništila tender za izbor izvođača radova, a uskoro se očekuje objava novog.

Gradnja je planirana na raskrsnici Aleje i ulica Vase Pelagića i Vladike Platona, te na spoju Aleje sa Gundulićevom ulicom, a sve s ciljem ubrzanja protoka saobraćaja od Narodnog pozorišta Republike Srpske do studentskog kampusa.

Procijenjena vrijednost dva kružna toka je oko 450.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da su morali poništiti tender jer je izabrani izvođača radova, koji je ispunjavao tražene uslove, predložio jednog od podizvođača koji nije priložio potrebnu dokumentaciju.

- Ostale ponude koje smo dobili su bile preko procijenjene vrijednosti što je za nas bilo neprihvatljivo i morali smo poništiti javnu nabavku - kazao je Sandić.

Dodao je da će javna nabavka za realizaciju ova dva projekta biti ponovo raspisana.

- Zbog poništavanja tendera i ponavljanja procedure prolongiraće se početak realizacije projekta u odnosu na naše prvobitne planove. Da nismo poništili javnu nabavku radovi su mogli početi za 15 dana, a sada moramo čekati - kazao je Sandić. Objasnio je da postupak javne nabavke traje oko 40 dana.

-  Ako tokom ponovljenog postupka ne bude žalbi, tek u junu možemo početi radove na dvije kružne raskrsnice. Ne planiramo da njihova gradnja počne istovremeno kako se ne bi stvarale saobraćajne gužve, već vjerovatno u razmaku od 15 do 20 dana - kazao je Sandić.

Ove godine planirana je gradnja više kružnih tokova u gradu, a koje će finansirati Grad i "Putevi RS".  Osim na pomenute dvije lokacije, planirana je gradnja kružnih tokova na spoju ulica Isaije Mitrovića i Solunske, kod  budućeg tržnog centra "Delta planet" i u naselju Lauš, kod "Sirana".

Građani smatraju da će kružne raskrsnice u Aleji  rasteretiti saobraćaj.

- Trenutno se gradi kružni tok na Rebrovcu i stvaraju se velike gužve. Možda je i bolje da se ti radovi ostave za ljeto kako u gradu ne bi došlo do saobraćajnog kolapsa - kazao je Damjan Vuković.

Rebrovac

Gradnja kružnog toka na Rebrovcu je u toku i trenutno se radi na formiranju unutrašnjeg kruga kružnog toka. Pored toga, predviđeno je i struganje postojećeg asfalta i formiranje nove kolovozne konstrukcije, te uređenje terena i instaliranje nove saobraćajne signalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana