Приоритет улагање градске управе у производњу и нова радна мјеста

Ивана Кардум
Приоритет улагање градске управе у производњу и нова радна мјеста

Бањалука - У буџету Бањалуке за 2019. годину планирано је 922.000 КМ за субвенције привредницима, и то за повећање продуктивности и конкуретности, те 100.000 КМ за опремање кабинета средњих стручних школа за нова занимања.

Казали су у градском Одјељењу за привреду и додали да је циљ ових мјера обезбјеђење нових радних мјеста и дефицитарне радне снаге, те да се припрема и доношење програма коришћења подстицаја у функцији запошљавања за 2019. годину неће битно разликовати од прошлогодишњег, који се показао као задовољавајући.

- За подстицаје у функцији запошљавања прошле године било је пријављено више апликаната него што је додијељено новца. То говори да је програм био добар и да ћемо га, уз мању измјену, задржати - нагласили су у ресорном одјељењу и додали да је у 2018. години подстицаје од милион КМ добило 49 привредника и 46 незапослених суграђана, те шест средњих школа. Према ријечима предсједника Удружења привредне коморе Бањалука, Горана Рачића највише новца ће добити привредници из области производних дјелатности.

- Свака субвенција града је добродошла. Као предсједник подручне Привредне коморе, био сам у комисији која је вредновала привредне дјелатности и могу рећи да до сада нисмо имали жалби на додијељена средства, већ похвале на добро постављене критеријуме. Сматрамо да су подстицајна средства најпотребнија производним дјелатностима, те ће они ове године добити највећи износ - казао је Рачић. Ипак незадовољство расподјелом субвенција исказало је Удружење угоститеља Бањалуке.

- Средства којима град помаже привреднике су сасвим довољна. Једина што замјерам је запостављање сектора туризма и угоститељства. Сматрам да је потребна већа подршка за развој ове привредне гране, јер по досадашњим мјерилима за нас ће 2019. бити још једна турбулентна година - рекао је предсједник удружења Жељко Татић. Јавни позив за додјелу овогодишњих средстава за подстицаје, како су навели у Градској управи, биће расписан средином године. Како би се практична настава изводила у бољим условима, те била ефикаснија, и ове године 100.000 КМ субвенција припашће средњим стручним школама.

- За разлику од ранијих, прошле године по први пут додијелили смо субвенције за набавку опреме за кабинет за практичну наставу средњих стручних школа с циљем обезбјеђења квалификоване радне снаге неопходне на тржишту рада. Град ће наставити са овом праксом, те су и овогодишњим буџетом планирана средства за ту линију подршке - казали су у ресорном одјељењу.

Мјере

Град је у протеклом периоду урадио много на унапређењу пословног окружења, а од маја 2015. године је и носилац БФЦ сертификата повољног пословног окружења. Поједностављене су процедуре за регистрацију предузетника, предузете мјере стимулисања развоја предузетништва пројектима повећања продуктивности и конкурентности привредника и самозапошљавања, смањени су парафискални намети за предузетнике, те су они који први пут покрећу посао ослобођени плаћања таксе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана