Приоритет обука Радничког универзитета кадрова у ИТ сектору

Александар Стојановић
Приоритет обука Радничког универзитета кадрова у ИТ сектору

Бањалука - Раднички универзитет очекује трансформација, како би та образовна установа постала модерни центар за оспособљавање квалитетног кадра, првенствено у области информационих технологија.

Компанија “Исткод” донирала је јуче 11 рачунара овој образовној установи с циљем модернизације и унапређења програма оспособљавања радника. Уговор о донацији су потписали предсједник Скупштине града Зоран Талић, директорица Радничког универзитета Босиљка Радић, те директор компаније “Исткод” Мирослав Матић.

Талић је након потписивања уговора рекао да је ово наставак сарадње и добар примјер како привредници могу унаприједити и помоћи развој града. Како је рекао, сарадња “Исткода” и Радничког универзитета конкретно ће допринијети да ова јавна установа постане модерни центар за још квалитетније оспособљавање радника, нарочито у ИТ сектору.

- Ово је први корак трансформације Радничког универзитета, а конкретнији потези могу да се очекују на сљедећој сједници Скупштине града. На идеју за трансформацију Радничког универзитета дошли смо у сарадњи са стручњацима за дуално образовање из Швајцарске - нагласио је Талић.

Он додаје да је Министарство просвјете и културе Републике Српске препознало значај, те да у већој мјери учествује у реформи образовања, нарочито кроз увођење дуалног образовања.

- Предузети су први кораци за увођење таквог система образовања. Свјесни смо да је у овом дигиталном добу потребан велики број образованих и стручних радника и сигурни смо да ће ова донација побољшати рад, а самим тим допринијети већем броју образованог кадра - закључио је Талић.

Директорица Радничког универзитета Босиљка Радић рекла је да ће ова донација побољшати рад ове установе у едукацији радне снаге, који ће бити у складу са потребама привреде.

- Надам се да ће се већ од сљедеће сједнице Скупштине града ући у формалну трансформацију наше установе, а овом приликом бих да изразим захвалност компанији “Исткод”, која је показала спремност да у том процесу активно учествује - навела је Радићева.

Директор “Исткода” Мирослав Матић упозорио је да код нас, али и у свијету постоји проблем мањка радника у ИТ сектору, те да је из тог разлога његова компанија на овај начин подржала рад Радничког универзитета.

- Ријеч је о донацији од 11 рачунара, од чега је десет за полазнике, а један за предавача, уз попратну мрежну инфраструктуру, као и да се, према уговору, опрема може користити само у образовне сврхе. Управи “Универзитета” понудили смо наш стручни кадар да помогне у обучавању свих полазника - навео је Матић.

Он је додао да је предвиђено и да наредну годину “Исткод” одржава ту опрему.

Дуално образовање

Град су прошле године посјетили швајцарски стручњаци из области дуалног образовања Филип Вебер и Един Гацић. Том приликом је наглашена потреба за већим степеном повезивања привредника и образовних институција.

- Неопходно је умрежавање између послодавца и образовног сектора. Сматрам да је улагање у дуално образовање залог за будућност. Раднички универзитет видим као полигон и могући квалитетан примјер за увођење новог система оспособљавања радне снаге за потребе привреде - рекао је тада Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана