Према вишку радника Топлане биће испуњене све законске обавезе

Срна
Према вишку радника Топлане биће испуњене све законске обавезе

Бањалука - Градска управа Бањалуке саопштила је да ће, према тренутним подацима, око 30 радника бити технолошки вишак у предузећу "Топлана", те да ће према њима бити испуњене све законске обавезе.

У Градској управи наводе да је "Топлана" у сарадњи са синдикатом, припремила план и програм отпуштања тих радника, те да градска администрација предузима све што је њеној моћи да број отпуштених буде што мањи.

"жТопланаж тренутно има 134 запослена радника, док ће новоосновано предузеће жЕко-топланеж, у којем је Град сувласник, запошљавати око 60 радника, од чега ће највише њих бити управо досадашњи радници жТопланеж", саопштено је из Градске управе поводом данашњег штрајка упозорења, којим су радници "Топлане" указали на неизвјестан статус.

У Градској управи истичу да 26 радника "Топлане" испуњава неки од услова за одлазак у пензију, као и да ће "Топлана", која остаје у функцији као резервни капацитет, задржати 15 до 20 радника.

"Град Бањалука, као оснивач и власник жТопланеж води и даље ће водити одговорну политику како према радницима овог предузећа, тако и према грађанима Бањалуке којима смо дужни да обезбиједимо стабилно снабдијевање топлотном енергијом", тврде у Градској управи.

Из Градске управе напомињу и да су одговорни да заштите јавне финансије и да не дозволе ситуацију да њена јавна предузећа гомилају милионске губитке, рачунајући, примарно, на интересе свих суграђана.

"У протеклих годину дана Град је предузео огромне напоре да ријеши деценијски проблем даљинског гријања у Бањалуци, и то је основни разлог зашто је и покренут пројекат изградње нове топлане на био масу, како бисмо прешли на јефтинији и еколошки прихватљивији енергент и, истовремено, наше суграђане ријешили огромног финансијског баласта који остаје иза старе жТопланеж", тврде у Градској управи.

У саопштењу се додаје да Град разумије незадовољство дијела радника који ће у овом процесу остати без посла, те да у том контексту гледају на данашњи штрајк упозорења.

Из Градске управе подсјећају да су "Еко-топлане" још у пробном режиму рада и да процес запошљавања није окончан, него ће, напротив, трајати и у наредном периоду, све док се у потпуности не оконча процес транзиције.

"У техничком смислу, у функцији је осам од укупно 10 котлова на био-масу жЕко-топланаж, инсталираног капацитета од 49 мегават-часова. Зависно од техничких предуслова, преостали котлови биће пуштани у функцију у наредним данима", наводе у Градској управи.

Послије пуштања у рад цјелокупног капацитета, постројења старе "Топлане" неће бити кориштена у систему даљинског гријања.

Из Градске управе напомињу да ће та постројења, како је то првобитно и планирано, служити искључиво као резервна варијанта, која би се укључивала у систем само у случајевима екстремних хладноћа.

Чланови Синдикалне организације бањалучке "Топлане" одржали су данас штрајк упозорења како би скренули пажњу на неизвјесну судбину радника након почетка рада новог предузећа "Еко-топлане", која је од 1. фебруара преузела гријање града.

Повјереник за синдикална питања "Топлане" Вукашин Тинтор истакао је да су радници забринути за егзистенцију, те да од управе предузећа нису добили званичан став о евентуалном проглашавању вишка радника или отказима, о чему су чули у медијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана