Пописане парцеле на подручју Бањалуке вриједне 144,4 милиона марака

Весна Поповић
Пописане парцеле на подручју Бањалуке вриједне 144,4 милиона марака

Бањалука - Кроз јединствени Регистар некретнина до сада је евидентирано 10.296 различитих некретнина које припадају граду, а на првом мјесту по вриједности налази се градско земљиште које је према ономе што је до сада процијењено достигло износ од 144,4 милиона КМ.

Ријеч је о бази података чије формирање су градске власти почеле 2016. године с циљем да се на једном мјесту налазе подаци о непокретностима које су у власништву града.

Захваљујући овим подацима биће спријечена узурпација имовине, а регистар ће показати чиме располаже град и како да то најбоље искористи за развој Бањалуке. У Градској управи су рекли да су до сада процијењене 1.743 различите некретнине, чија је вриједност премашила пола милијарде марака, те да је највредније земљиште. Нису прецизирали о којој квадратури је ријеч или броју парцела, али су нагласили да то земљиште вриједи 144,4 милиона КМ.

- Град у власништву има 289 пословних простора од којих се дио користи за потребе града, а други дио се даје у закуп или је за продају - рекли су у Градској управи и додали да је вриједност ових простора процијењена на 69,7 милиона КМ.

Навели су да је у Регистар некретнина уписано 726 станова са различитим правним статусом који вриједе 2,2 милиона КМ.

- Евидентирано је и 556 гаража чија вриједност је процијењена на 196.496 КМ - навели су у Градској управи.

Нису могли прецизирати када ће посао евидентирања имовине бити завршен, али су додали да је град сваким даном ближи томе да има што комплетнију базу података о некретнинама.

- Ријеч је о сложеном процесу, чија динамика зависи највише од Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) и од брзине којом будемо добијали тражене информације - објаснили су у Градској управи и додали да та сарадња за сада иде споро.

Истакли су да динамика формирања евиденције зависи и од рјешавања судских поступака у којима је град укључен.

Стварање електронске базе података о имовини града је у више наврата наглашавано као један он највећих приоритета, а о томе би ове године требало да расправљају и одборници на једном од љетних засједања. Одборник СНСД-а Ненад Талић је рекао да је важно да град зна шта је његово власништво како би могао да заштити своју имовину.

- Осим тога лакше ће се моћи и планирати улагање у развој Бањалуке јер ћемо знати које ресурсе имамо - казао је он.

Одборник СДС-а Александар Петковић сматра да је овај регистар требало давно да буде завршен.

- Тренутно се не зна шта све граду припада и вјероватно је у међувремену и остао без дијела имовине, јер није имао те податке, а поготово када је у питању земљиште. Ту је сигурно на рачун града настала штета која се мјери и десетинама милиона марака - казао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана