Понуђено 300 радних мјеста

Бранкица Смиљанић
Понуђено 300 радних мјеста

Бањалука - Грађевински радници, машински техничари, ЦНЦ оператери, возачи, инжењери архитектуре, машинства, програмери, веб дизајнери, пекари, зидари, електричари, трговци, административни радници, оператери у позивном центру само су неки од профила за којима влада права јагма.

Ово се могло уочити јуче на "Сајму запошљавања Бањалука 2018", који је окупио у Спортској дворани "Обилићево" бројне  посјетиоце којима су послодавци понудили око 300 радних мјеста. Сајам је организовала Градска развојна агенција Бањалука у сарадњи са Одјељењем за локални економски развој и стратешко планирање и Заводом за запошљавање РС.

Замјеник градоначелника Срђан Амиџић, који је отворио ову привредну манифестацију, рекао је да Градска управа подржава све активности у вези са запошљавањем младих, те да на сајму послове нуди и више десетина фирми, односно излагача који нису из јавног сектора.

- Треба да пошаљемо поруку да запослење младих не иде увијек у правцу јавног сектора и покажемо да се квалитетно радно мјесто може пронаћи мимо тога. Овдје су фирме из области дрвне, металопрерађивачке индустрије, кожарства и обуће, али и банкарског сектора. Перспектива је усмјерена и у том правцу треба да идемо када је ријеч о тржишту рада - објаснио је Амиџић.

Директор Градске развојне агенције Марио Милановић истакао је да на сајму, између осталих, учествује и двадесетак излагача из области образовања који имају за циљ да промовишу дефицитарна занимања. Такође, на сајму су и средње школе презентовале смјерове стручног образовања за ученике завршних разреда основних школа.

Ученица Николина Праштало, која похађа Школу ученика у привреди, рекла је да је она дошла овдје како би представила своје занимање.

- Посјетиоцима нашег штанда сам објашњавала да послије десетак година у нашој школи постоји смјер који траје четири године, а то је техничар моделар обуће. То је особа која надгледа обућаре и њихов рад. Обућара нема пуно и вољела бих да ово занимање више основаца заволи, а онда упише средњу школу - казала је Праштало и додала да ученици ове школе праксу обављају у Фабрици обуће "Бема".

Милица Мишкић, која похађа смјер текстилство и кожарство, рекла је да је њен смјер веома тражен.

- Овдје смо зато што имамо много понуда за посао. Како бисмо посјетиоцима сајма показали наше способности и умијећа, изложили смо хаљину која је била матурски рад дјевојака из наше школе - казала је Милица Мишкић.

Градска управа

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић рекао је да је град од 2015. године финансијски подржао запошљавање више од 600 радника, као и 200 радника када је ријеч о самозапошљавању.

- Ове године смо подржали самозапошљавање 42 наша предузетника који су повукли средства у висини од три до седам хиљада КМ. У висини до 20.000 КМ подржали смо исто толико привредних субјеката када је ријеч о набавци нове опреме и технологија, те запошљавању радника - рекао је Комљеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана