Понир: Активирано клизиште, мјештани чекају санацију

ATV
Понир: Активирано клизиште, мјештани чекају санацију

Бањалука - Искривљени блатњави пут, наноси земље и црвена трака – то је слика у бањалучком насељу Понир након што се прошле седмице снијег нагло отопио.

Клизиште у Понирској улици је за сада мирује, али и даље пријети. Гордана Диљевић, на чијем имању је завршила одроњена земља, сматра да је нерјешавање проблема оборинских вода са којим муку муче у овој улици коначно дошао на наплату.

 

"Погледајте сада шта је природа урадила. Земљиште је поткопано од отпадних и оборинских вода. Угрожена ми је кућа, угрожен помоћни објекат, комшији угрожена кућа.шта да се ради у овом овако запуштенм дијелу града, који је удаљен само 4,5 км од центра” жали се Диљевић.

Комунална полиција је затворила дио пута преко којег се земља одронила, па мјештани морају да иду околним путем, преко Дебељака. Тим путем на посао иде и Звјездан Милановић, који живи само неколико метара од клизишта. Каже да је, за сада, његов дом читав.

Нисам примјетио ништа, баш сам прегледао, и ови из грађевинске инспекције људи кад су били, баш су питали, ја нисам приметио ништа на кући, да се види да је попуцало. Ко зна како ће то, ако се почне ширити више, онда је угрожено. Ја сад засад мирно спавам. Надам се да се неће више ширити” каже Милановић.

Градска управа је већ неколико пута покушавала да привремено санира клизиште у Понирској, али без успјеха. Кажу да ће сљедеће седмице добити смјернице од пројектанта и послати машине на терен.

"Покренули смо поступак набавке пројекта санације клизишта. Након тога ћемо знати који су нам даљи кораци. Ми вршимо свакодневни мониторинг терена. Оно што могу да кажем да клизиште тренутно стоји. Та кућа, тај стамбени објекат још није угрожен” каже начелник Одсјека за путеви у Управи града Бања Лука Драган Рокић.

Становници Понирске улице се надају да ће што прије клизиште бити санирано, али и ријешен проблем отпадних и оборинских вода које им за кишних дана плаве пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана