Плави телефон усијан од позива у помоћ

Јелена Цвијановић
Плави телефон усијан од позива у помоћ

Бањалука - Учестале свађе родитеља, насилни вршњаци или проблеми у школи разлози су због којих све више дјеце позива "плави телефон", па је овој савјетодавној линији неопходан већи број волонтера који ће "са друге стране жице" саслушати проблеме малишана и помоћи им да их ријеше.

Ријеч је о бесплатној линији за дјецу, која дјелује у оквиру Удружења "Нова генерација", а конкурс за примање нових волонтера савјетника је отворен до 20. марта

- Тражимо људе који желе да помогну и буду подршка дјеци користећи емпатију и знање које ће стећи током обуке за овај посао. Током априла и маја волонтери ће проћи обуку и почети са савјетодавним радом на линији - истакли су у "Новој генерацији" и додали да волонтери треба да имају 19 или више година. Проблеми због којих млади најчешће позивају број 080 05 03 05 су разни породични конфликти и несугласице међу вршњацима.

- Дјеца се често обраћају за помоћ и због проблема у учењу, траже савјет како да се спреме за одређени час или због неког проблема који имају са неким од својих наставника - рекла је координатор рада "плавог телефона" Наташа Пивашевић.

Волонтери "плавог телефона" су неријетко рука спаса за дјецу која имају озбиљне проблеме.

- Када су у питању неке врсте насиља према њима, злостављање или занемаривање, савјетујемо им да умјесто њих анонимно упутимо пријаву надлежним органима. У овим случајевима настојимо да охрабримо дјецу да буду у контакту са нама док проблем не буде у потпуности ријешен - казала је  Пивашевићева.

Волонтерима "плавог телефона" обраћају се и млади, који најчешће имају проблеме у вези са сексуалним сазријевањем и развојем. Не мањкају ни позиви забринутих родитеља.

- Наш број позивају и одрасли, које интересује како да помогну дјетету, било да је ријеч о њиховом, или неком другом малишану који има проблем - додаје Пивашевићева.

Према њеним ријечима, волонтери се труде да пажљиво саслушају свакога ко их позове, а често је и само разговор довољан. Колико је значајан рад ове савјетодавне линије најбоље показује то што су прошле године имали више позива него за претходне четири године укупно.

- Због раста број позива очекујемо да ће наш телефон ове године позвонити више од 7.000 пута - казала је Пивашевићева и додала да је захваљујући компанији "м:тел" позив на број савјетодавне линије, која је отворена сваког радног дана од девет до 17 часова, бесплатан.

Додатне информације будући волонтери могу добити на број 051/923-270 или на волонтирајЖновагенерација.орг.

Студенти

Из "Нове генерације" су казали да углавном волонтирају студенти хуманистичких наука, али да су добродошли сви, било које струке. Истичу да је најбитнија воља, жеља и спремност да помогну дјеци да се и њихов глас чује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана