Planovi za transformaciju Radničkog univerziteta: Do radne snage po švajcarskom receptu

Vesna Popović
Planovi za transformaciju Radničkog univerziteta: Do radne snage po švajcarskom receptu

Banjaluka - Radnički univerzitet bi u narednih godinu trebao da zaživi kao mjesto za obuku i prekvalifikaciju radnika, a prioritet bi trabalo da bude zanimanja iz metalne, drvne obućarske i tekstilne industrije, te IT sektora.

Rekao je to predsjednik Skupštine grada Zoran Talić nakon jučerašnjeg sastanka sa članom upravnog odbora Srpsko - švajcarske privredne komore Edinom Dacićem te ekspertom za dualno obrazovanje Filipom Reberom uz čiju pomoć će biti  uspostavljen ovaj centar za obuku.

- Cilj je da Radnički univerzitet postane reprezentativna ustanova regionalnog tipa koja će raditi na osposobljavanju radnika za potrebe privrednika. Moj prvi radni dan kao predsjednik Skupštine grada obilježio je razgovor sa Dacićem i tada je zaključeno da se privreda u Banjaluci može osnažiti samo stručno osposobljenom radnom snagom i novim investicionim ulaganjima. Da bi se to postiglo neophodno je umrežavanje poslodavca i obrazovnog sektora i ovo je nastavak tog posla - kazao je Talić i dodao da je ulaganje u dualno obrazovanje pravi korak ka tome. On je rekao da su privrednici naveli da najviše kvalifikovanih radnika nedostaje u oblasti obrade metala i drveta, te u obućarskoj i tekstilnoj industriji, kao i u IT sektoru.

- U početku bi se trebalo fokusirati na to da bude obrazovana radna snaga iz tih oblasti. Želimo da imamo sistem u kome bi bila moguća teorijska nastava, a nakon toga da imamo praktičnu obuku kod privrednika - naveo je Talić.

Dodao je da je uz posredovanje Dacića obezbijeđena donacija Vlade Švajcarske, a koja se odnosi na plaćanje eksperta za sistem dualnog obrazovanja.

- Plan je da uz pomoć smjernica koje ćemo dobiti od gospodina Rebera uđemo u transformaciju Radničkog univerziteta. Bitna je suštinska transformacija na kojoj upravo radimo i da ona bude gotova u narednih godinu kako bi taj projekat u tom periodu zaživio, odnosno da Radnički univerzitet pomogne privrednicima da dođu do potrebne kvalifikovane radne snage - naveo je Talić.

Dacić je rekao da je jedna od tajni ekonomskog, političkog i društvenog uspjeha Švajcarske, dualno obrazovanje. Reber je dodao da je njegov cilj da procijeni situaciju i da napravi izvještaj sa savjetima i preporukama kako bi se sistem dualnog obrazovanja primijenio. 

- Obrazovanje za određena zanimanja bi trebalo da bude promovisano i na taj način ih učiniti privlačnijim jer radi se o investiciji koja bi mogla da se uradi u budućnosti i u RS - naveo je Reber.

Poligon

Zoran Talić je rekao da su privreda i obrazovanje usko povezani.

- Radnički univerzitet vidim kao poligon i mogući kvalitetan primjer za uvođenje novog sistema osposobljavanja radne snage za potrebe privrede. Nadam se da bi mladima moglo to biti od koristi, kao i da će mnogi drugi naći sebe u dualnom sistemu obrazovanja. Privreda bi time dobila radnike osposobljene kroz praktičan rad - naveo je Talić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana