Писмо бањалучке основке путује у свијет

Александар Стојановић
Писмо бањалучке основке путује у свијет

Бањалука - Писмо ученице Основне школе "Бранко Радичевић" Саре Кнежевић, које ће представљати Босну и Херцеговину на свјетском надметању, ускоро би требало да буде преведено на енглески језик.

Ријеч је о такмичењу у организацији "Свјетског поштанског савеза", а Сара је признање за најљепше писмо на тему "Замисли да си писмо које путује кроз вријеме", добила у мају, док јој је награда уручена прошле седмице у Источном Сарајеву. Писмо у којем је писала о злостављању животиња, након што буде преведено на енглески језик, наћи ће се пред свјетским жиријем.

Награду је освојила у конкуренцији од више од 700 писама, а ученица деветог разреда каже да ову награду није очекивала.

- Била сам пресрећна када су ми рекли да сам ја побједница такмичења, нарочито због теме о којој сам писала. Обожавам животиње и овим писмом сам хтјела дати до знања да их треба поштовати - казала је Сара.

Поред признања, она је добила награду у износу од 300 КМ и таблет, коју су додијелили организатори. Ова основка је препуна утисака са недавне додјеле награда. Како каже, упознала је много вршњака и стекла нова познанства.

- У Источном Сарајеву ми је било предивно, поред много нових другара, имала сам прилику да прочитам и друга писма друге веома талентоване дјеце због чега сам још срећнија, јер сам видјела у колико јакој конкуренцији сам побиједила - наводи ова ученица којој слиједи свјетско такмичење. То није велика прилика само за Сару и школу, него и за Бањалуку и Републику Српску. Она каже да би вољела да побиједи, али да је велики успјех и то што ће се писмо наћи пред свјетским жиријем.

- Не желим да имам нека велика очекивања, да се не разочарам, ако не бих остварила тај резултат. Једноставно, биће ми драже да се изненадим, као што сам и сада - рекла је Сара Кнежевић.

Ова награда није случајност, јер је Сара и одличан ученик, те је члан литерарне секције. Како нам је рекла, ово јој није прво такмичење, али је прва велика награда. На Сарин успјех поносни су њени другари, али и цјелокупни колектив школе.

Директорица школе Дарија Мићић, каже да ово није велико признање само за Сару и њену школу, него да на њу треба да буде поносна читава Бањалука, Република Српска и БиХ, јер ће их представљати на најљепши могући начин. Ученици школе "Бранко Радичевић" на свим такмичењима остварују запажене резултате, а Сара се придружила својим другарима који су побрали признања и награде из других предмета.

- За школу са оволиким бројем ученика, као наша, кажу да је лако да остварује добре резултате са толиким бројем дјеце. Али то није тако, јер иза сваког тог успјеха стоји предан и одговоран рад наших наставника, али и цијелог колектива школе - каже Дарија Мићић.

Такмичење

Међународно такмичење у писању писама одржава се сваке године. Свјетски поштански савез одреди тему, а дјеца широм свијета шаљу писма поштанским оператерима у својим земљама. Најбоље писмо преводе на енглески језик и иде даље на свјетско такмичење. Ово такмичење у БиХ спроводе сва три поштанска оператера "Поште Српске", "Хрватска пошта Мостар" и "БХ пошта", а ове године домаћин манифестације додјеле награда биле су "Поште Српске". Циљ такмичења је подстицање писмености и креативности младих, те награђивање њиховог знања и труда.

Дио писма (Ако може као факсимил)

Моја снажна порука помогла је слоновима у Африци, китовима у океану, носорозима у лавовима Азије. Људи су средином 20. вијека схватили да су то невина жива бића којим треба помоћ, а за све то су биле заслужне ријечи велике књижевнице. Некако сам успио код људи пробудити свијест да је важнији живот свих ових створења од мале користи која се добије од китове масти, слонових кљова, тигрове коже, носорогова рога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана