Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове града Бањалука: Уложићемо знантна средства у изградњу водоводне мреже

ELTA TV
Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове града Бањалука: Уложићемо знантна средства у изградњу водоводне мреже

Бањалука - Ове године се наставља изградња водоводног система Црно врело, радиће се пуном паром на подсистему Звијезда, док ће на платоу Мањаче коначно бити ријешен проблем водоснабдјевања села Рекавице и Доња Кола. Рекао је ово начелник Одјељења за комуналне послове града Бањалука Петар Билчар, гостујући у емисији Бањалучка хроника Елта телевизије.

"Међу приоритетима у овој години јесте да се почне са изградњом подсистема "Звијезда", гдје би у овој години радили један или два крака према Дедића Локви и према Ђурића главици. Искрено се надамо се да ће у току ове године први становници добити воду са Црног врела. Када говоримо о проблемима водоснабдјевања на подручју Рекавица и Кола, у програму је да радимо један крак према Рекавице – Благојевићима, а други је Рекавице – Соколовац. Паралалено с тим, радимо анализу постојећег подвода како би утвридли гдје се налазе та уска грла и због чега у љетним мјесецима долази до несташице воде. Имамо податак да је угрожено око 50 домаћинстава, због којих су биле увођене рестрикције", наводи Билчар.

Осим ова два пројекта, још  470.000 КМ предвиђено је и за изградњу водоводне мреже, како у градским, тако и у приградским и сеоским дијеловима. Око 300.000 издвојено је за изградњу канализационе мреже.

"Радичемо изградњу водовода и у Кадијиној води, гдје становници уопше немају воду. Радићемо и на дијелу Чокорских поља, Чесму 2, али и на Пискавици и Лаушу." Уз све то, завршавамо и још један велики пројекат, који се тиче канализације, у улици Слободана Дубочанина а у 2018. настављамо да радимо један крак Тузланске улице, један крак Косте Јарића... Радимо и пројектну документацију и циљ нам је да започнемо да рјешавамо проблем на Лаушу и Побрђу, конкретно оног који се тиче највише оборинске канализације," додаје Билчар.

Прошле године, почело је да се ради и на уређењу корита потока Јуларац и Подстранац. Пројекат је финансирао УНДП, а у Градској управи припремају још пројеката који се тичу уређења корита ријеке Врбас.

"Пројекте ћемо кандидовати код УНДП-а. Наш циљ је да покушамо са уређењем водотока и корита ријеке Врбас, а све то с циљем  смањења ризика од поплава у будућности. Прошле године, Град је конкурисао а УНДП одобрио средства у износу од скоро 300.000 КМ да се уради пројекат за уређење водотока и корита ријеке Врбас. То је при крају, и надамо се да ћемо искористи закључке које смо добили тим пројектом, а који говоре да би требали кренути од границе са Лакташима да профилишемо и уређујемо корито и водоток Врбаса, који је у том дијелу плитак и широк, што доводи до плављења", наводи начелник Одјељења за комуналне посолве града Бањалука.

Поред пројеката из водоснабдјевања и канализације, од прошле године ради се и на изградњи и реконструкцији јавне расвјете, односно увођењу ЛЕД расвјете, која је већ пуштена у функцију у једном дијелу насеља Пријечани.  Поред тога, ради се и на изградњи и адаптацији вртића у Бањалуци. Оно што је свакако наишло на подршку јавности, јесте и изгадња дјечијих игралишта која ће бити настављена и у овој години.

"Прво игралиште у 2018. години биће изграђено на Старчевици. Тај уговор је већ потписан. Ријеч је о локацији код УДАС-а. Идуће игралиште биће на Лаушу. Преговарамо и са једном бањалучком шпедицијом да донирају игралиште у насељу Лазарево, али и Нова Варош.Морам ипак поновити да донатори бирају локацију, а наше је да обезбиједимо техничку документацију."

Средства за уређење спортских терена такође су обезбјеђена. Санираће их Град Бањалука, властитим средствима, додаје Билчар. 

"Циљ је да поправимо и реконструишемо сва наша игралишта на подручју града. Ако будемо имали довољно стедстава, проширићемо и на терене који се налазе на селима. Кренућемо од подлоге, кошева, ограде, све што је оштећено"  закључује Билчар гостујући у емисији Бањалучка хроника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана