Panoramski minibus umjesto vozića na Banj brdu

Miloš Vasiljević, Vesna Popović
Panoramski minibus umjesto vozića na Banj brdu

Banjaluka - Ljubitelje prirode koji budu željeli da posjete Banj brdo u toplim ljetnim danima, a nisu u mogućnosti da to učine pješice, umjesto turističkog vozića najvjerovatnije će do spomenika prevoziti panoramski minibus.

Turistički vozić na električni pogon trebalo je da prevozi građane i turiste na svakih sat od fabrike obuće “Bema” do spomenika na Banj brdu. Ta ideja naišla je na pozitivne reakcije, jer bi njenom realizacijom mališanima, iznemoglima i svima onima koji iz raznih razloga ne mogu da se popnu do spomenika bio omogućen prevoz. Da je uvođenje turističkog vozića odlično rješenje, isticali su i brojni aktivisti koji su se godinama borili da Banj brdo bude prava zelena oaza bez automobila. Međutim, na tender Gradske uprave za izbor firme koja bi vozićem prevozila putnike na ovo najpopularnije banjalučko izletište niko se nije javio.

- Nekoliko naših prevoznika je podiglo tendersku dokumentaciju, ali niko se nije prijavio, očigledno nisu našli računicu. Sada pokušavamo da nađemo drugo rješenje, a jedna od opcija je panoramski minibus, ali to još treba da bude razmotreno - kazao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

On je dodao da je planirano da ne objavljuju tender, s obzirom na to da nemaju mnogo vremena za sprovođenje procedure, koja može trajati i više od mjesec. Istakao je da bi umjesto toga potpisali direktni sporazum sa nekim od prevoznika, i to na period od dva do tri mjeseca.

- Za to vrijeme bismo vidjeli kako bi sve to funkcionisalo i kakvi su utisci građana, a za narednu godinu bismo osmislili neku novu koncepciju - naglasio je Sandić.

Podrška uvođenju ekološki prihvatljivog prevoza pružena je juče otvaranjem prvih terminala za punjenje električnih vozila, na Malti i na Paskolinoj ciglani.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da su ovo prvi punjači za električna vozila koji su instalirani na javnim površinama u BiH i da je ta aktivnost urađena u partnerstvu sa kompanijom “Malbašić”.

- Obje lokacije su atraktivne i prometne, te lake za snalaženje. Terminale će koristiti domaći vozači, ali i oni koji su na proputovanju, bilo da idu na more ili u Sarajevo. Ovo je još jedan korak ka modernizaciji u oblasti saobraćaja - kazao je Radojičić i dodao da je grad izdvojio 40.000 KM za infrastrukturu i dozvole, dok je kompanija “Malbašić” obezbijedila punjače. Na oba terminala instalirana su po tri punjača za električna vozila.

- Ideja o instalaciji punjača je nastala u Austriji kada smo svojim električnim automobilom htjeli da dođemo u Banjaluku. Usput smo punili vozilo u Gracu, Mariboru i Zagrebu, ali u Banjaluci nismo mogli. Punjači su domaći proizvod kompanije “Elas”, što je veoma značajno - rekao je vlasnik kompanije “Malbašić” Veselko Malbašić.

Planovi

Kako bi obogatili sadržaje na Banj brdu, nadležni su ranije najavili i postavljanje vidikovca sa teleskopom kod spomenika.

- Sa Banj brda puca pogled na grad, a izletište je bogato šumom, stazama, izvorima vode, kao i uređenim mjestima za odmor. Zato je šteta da za ove ljepote budu uskraćeni oni koji nisu u mogućnosti da pješače. Nadam se da će uskoro biti pronađeno rješenje za sve ljubitelje prirode -  kazala je sugrađanka Tamara Pjević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana