“Палчица” и “Полетарац” отворили врата за 66 дјеце

Бранкица Смиљанић
“Палчица” и “Полетарац” отворили врата за 66 дјеце

Бањалука - Уз рецитације и прегршт насмијешених лица малишана, јуче су отворени вртићи у насељима Росуље и Обилићево у којима ће боравити 66 малишана.

У шареним просторијама вртића “Палчица” у Росуљама и “Полетарац” у Обилићеву дјеца ће имати прилику да уживају у игри, те да стичу нова сазнања у оквиру предшколског образовања.

Отварање ових, мањих вртића дио је шире стратегије градских власти којом настоје да искористе пословне просторе у власништву града и дају им нову, друштвену функцију.

Градоначелник Игор Радојичић је прецизирао да је у опремање и реконструкцију ових вртића уложено око 300.000 КМ, с тим да су дио новца, и то за грађевинске радове у Росуљама, обезбиједиле осигуравајуће куће.

Он је нагласио да би до краја ове године град требало да добије још једно обданиште, што би са два новоотворена значило 100 мјеста за малишане.

- Већ годинама Бањалука има изражену потребу за новим вртићима, што је видљиво по дугим листама чекања. У покушају да ријешимо овај проблем, ове године смо настојали да то питање ријешимо онако како нам је најлакше, да искористимо градске пословне просторе и трансформишемо их у вртиће. У току је јавна набавка и за трећи вртић у насељу Старчевица, а ријеч је о пословном простору у којем је некад била Градска развојна агенција - казао је Радојичић након отварања вртића “Палчица”.

Директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић оцијенила је да се отварањем нових вртића повећава обухват за пријем дјеце.

- Системом предшколског образовања тренутно је обухваћено 17 одсто дјеце, а стратегијом развоја града планирано је да до 2025. године овај обухват буде повећан на око 50 процената. Захваљујем донаторима што су били друштвено корисни и ангажовани и што су препознали да је Центар за предшколско васпитање и образовање установа у коју вриједи улагати - казала је Кутиновићева те додала да се свака марка уложена за добробит дјеце касније враћа вишеструко.

Подршка

Игор Радојичић је истакао да су веома захвални Удружењу осигуравајућих друштава при Привредној комори РС које је помогло у опремању вртића. Предсједник Скупштине Удружења осигуравајућих друштава РС Миломир Дурмић казао је да су се радо одазвали да помогну како би најмлађи суграђани имали што боље услове.

-  То је примјер на који начин ће Удружење осигуравајућих друштава сарађивати и са другим локалним заједницама - нагласио је Дурмић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана