Одзвонило прокишњавању и влажним учионицама Техничке школе

Весна Поповић
Одзвонило прокишњавању и влажним учионицама Техничке школе

Бањалука - Дио учионица Техничке школе више неће прокишњавати нити ће зидови да буду мемљиви и влажни јер је у току детаљна реконструкција а до средине октобра оне ће бити спремне да приме ученике.

Да поправка крова и учионица тече по плану јуче се увјерио и градоначелник Игор Радојичић који је са сарадницима обишао градилиште. 

- Ове године је у 19 школа планирана обнова у већем или мањем обиму. Један од већих захвата је на Техничкој школи   Вриједност радова је 140.000 КМ и та средства су издвојена из буџета града. Завршетком овог посла школа ће добити могућност да користи простор који је раније био неупотребљив - казао је Радојичић. 

Градска управа планира доградњу ове школе и у нови дио да смјести Грађевинску школу, чији ђаци већ годинама наставу похађају у изнајмљеном објекту.

- Грађевинска школа је сада подстанар и нема своју зграду. Стари објекат у којем је била та установа је девастиран и не користи се тако да би се једна школа те величине могла смјестити на овој локацији. У току је измјена регулационог плана централног подручја града којим је предвиђено управо такво рјешење. Када се тај процес оконча ићи ћемо у израду пројекта доградње на основу којег ћемо знати колико новца ће бити потребно. Тиме ћемо ријешити питање двије школе Техничка ће имати боље услове за рад а Грађевинска свој објекат - прецизирао је Радојичић.

Директорица Техничке школе Кристина Мрђа рекла је да би радови у овој школи требало да буду окончани у првој половини октобра.

- У нову школску годину улазимо спремнији него ранијих година јер ћемо добити назад простор који раније нисмо могли користити. Вратићемо 11 учионица, плус канцеларије, санитарне чворове и кабинете. Првих мјесец дана школске године настава ће се изводити по старом распореду а у октобру ћемо направити нову расподјелу тако да ће свако одјељење имати своју учионицу - рекла је Мрђа.

Делегација града је јуче обишла радове и у ОШ “Иван Горан Ковачић” гдје је такође у току санација дијела крова.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац је рекао да је из буџета града за те намјене издвојено 40.000 КМ

- Половина ове школе је посљедњих 40 година била прекривена лесонит плочама а оне нису добре ни за кровове а ни за здравље дјеце и наставника који ту бораве - рекао је Бањац.

Директор школе Миленко Савичић је рекао да би радови требало да буду завршени до почетка нове школске године.

Стаза на Бањ брду 

На најпопуларнијем градском излетишту, Бањ брду, уређене су нове пјешачко-рекреативне стазе дуге 6,5 километара.

- Стаза почиње изнад бање у Српским топлицама и иде према ресторану, те се грана према споменику и Трешњику и спушта ка Новоселији. Дуж стазе постављене двије кућице и двадесетак клупа, а потребно је уредити још два мостића - казао је градоначелник Игор Радојичић који је јуче обишао нову стазу.

Идеја за уређење ових стаза потекла је од Планинарско-алпинистичког клуба “Самит”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана