Održano 14. Zimsko prelo u Gornjoj Piskavici

Srna
Održano 14. Zimsko prelo u Gornjoj Piskavici

Banjaluka - U Gornjoj Piskavici kod Banjaluke u subotu je održana tradicionalna kulturno-sportska manifestacija "14. Zimsko prelo" koju je otvorio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Radojičić je rekao novinarima da je potkozarski kraj poznat po manifestacijama koje su usmjerene na očuvanje tradicije i običaja, te izrazio uvjerenje da će i sela iz ostalih krajeva imati slične događaje.


On je naveo da Gornja Piskavica njeguje običaje i ima tradicionalnu gastro ponudu i da zbog toga privlači turiste, ali i novinare koji to žele da vide.

Miomir Šakić iz Organizacionog odbora rekao je Srni da ova manifestacija doprinosi očuvanju tradicije, te da joj je jedan od ciljeva povratak mladih na selo.

"Želimo da pokažemo kako su nekada mladi živjeli na selu, kako su provodili slobodno vrijeme. Sve više je učesnika i zainteresovanih za ovu manifestaciju", istakao je Šakić.

U okviru manifestacije održano je takmičenje u starim sportskim disciplinama poput narodnog višeboja i potezanja konopca.

Dio manifestacije u oblasti kulture obilježio je nastup krajiških pjevačkih grupa, kao i performans najstarijeg seoskog običaja - prelo, koje je izvelo Kulturno-umjetničko društvo "Piskavica".

Uručene su i nagrade za najboljeg domaćina, najboljeg ratara i najboljeg voćara.

Prisutni su imali priliku i da degustiraju narodna jela.

Manifestaciju su organizovali čuvari običaja iz Mjesne zajednice Gornja Piskavica u suorganizaciji Turističke organizacije grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana