Održana manifestacija 12. Kozarske poklade: Tradicija druženja i mirenja u Bistrici pred početak posta

Vesna Popović
Održana manifestacija 12. Kozarske poklade: Tradicija druženja i mirenja u Bistrici pred početak posta

Banjaluka - Poklade, kraj mrsnog perioda i početak vaskršnjeg posta, je dan kada mještani potkozarskih sela odlaze pred crkvu i časte se s kumovima i prijateljima. Taj običaj je sačuvan u okviru manifestacije 12. "Kozarske poklade" koja je juče održana ispred hrama Svetog proroka Ilije u Bistrici.

Ova manifestacija je davno prešla granice okolnih sela i  svake godine okuplja više posjetilaca. Ni kiša nije spriječila mnogobrojne Banjalučane i Prijedorčane da dođu i uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu i gastro ponudi. Za to su se pobrinuli čuvari običaja, lovačka, folklorna, kulturno-umjetnička udruženja te pjevačka društva, koja su pripremila bogat zabavni program. Nisu bile lijene ni domaćice potkozarskih sela koje su za putnicima namjernicima ponudile bogatstvo starinskih jela poparu, čvarke, sir, kajmak, puru i cicvaru. Ova manifestacija, počela je služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu u Bistrici, a u popodnevnim časovima manifestaciju su otvorili gradonačelnici Banjaluke i Prijedora Igor Radojičić i Milenko Đaković.

Radojičić je kazao da se u ovom periodu u potkozarskim krajevima održava nekoliko zimskih svečanosti.

- Ovaj narodni običaj seže daleko u prošlost. Običaj je da se u zimskom periodu, prije vaskršnjeg posta, posljednji dan obilježi i proslavi, a kažu da se valja i oprostiti ako je neko nekome dužan - kazao je Radojičić.

Đaković je rekao da se u Bistrici, pitomom selu pod Kozarom, okupljaju mještani svih okolnih područja.

- Ova sela Potkozarja se druže u radu i veselju, ali i u žalosti. Zato ovu manifestaciju treba nastaviti i dalje, te čuvati stare običaje naših sela - kazao je Đaković.

Jerej Igor Marić, paroh bistrički, rekao je da je manifestacija prepoznata i kao vjerski i kao svjetovni događaj.
- Mi pravoslavni Srbi trebamo da se vratimo svojim korijenima i da se okupljamo oko svojih crkava. Ova manifestacija ima za cilj da oživi naše stare običaje, a to je dan mirenja, druženja i oprosta i tako ulazimo u Veliki, odnosno Časni post - dodao je Marić.
Organizatori manifestacije su Srpska pravoslavna crkvena opština Bistrica-Verići i turističke organizacije Banjaluke i Prijedora.

Kum

Kum crkve u Bistrici Marko Pavić, koji je porijeklom iz ovog mjesta, izjavio je da je emotivno vezan za ovaj događaj i učesnik je svih do sada održanih obnovljenih poklada koje njeguju kulturu i tradiciju Potkozarja.
- Posebno mi je zadovoljstvo što poklade organizuju dva pogranična sela i što je na tome primjeru da jedna parohija može pokrivati dva grada, pokazuje koliko je vrijedna ova manifestacija - rekao je Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana