Одржана манифестација 12. Козарске покладе: Традиција дружења и мирења у Бистрици пред почетак поста

Весна Поповић
Одржана манифестација 12. Козарске покладе: Традиција дружења и мирења у Бистрици пред почетак поста

Бањалука - Покладе, крај мрсног периода и почетак васкршњег поста, је дан када мјештани поткозарских села одлазе пред цркву и часте се с кумовима и пријатељима. Тај обичај је сачуван у оквиру манифестације 12. "Козарске покладе" која је јуче одржана испред храма Светог пророка Илије у Бистрици.

Ова манифестација је давно прешла границе околних села и  сваке године окупља више посјетилаца. Ни киша није спријечила многобројне Бањалучане и Приједорчане да дођу и уживају у богатом културно-умјетничком програму и гастро понуди. За то су се побринули чувари обичаја, ловачка, фолклорна, културно-умјетничка удружења те пјевачка друштва, која су припремила богат забавни програм. Нису биле лијене ни домаћице поткозарских села које су за путницима намјерницима понудиле богатство старинских јела попару, чварке, сир, кајмак, пуру и цицвару. Ова манифестација, почела је служењем свете архијерејске литургије у храму у Бистрици, а у поподневним часовима манифестацију су отворили градоначелници Бањалуке и Приједора Игор Радојичић и Миленко Ђаковић.

Радојичић је казао да се у овом периоду у поткозарским крајевима одржава неколико зимских свечаности.

- Овај народни обичај сеже далеко у прошлост. Обичај је да се у зимском периоду, прије васкршњег поста, посљедњи дан обиљежи и прослави, а кажу да се ваља и опростити ако је неко некоме дужан - казао је Радојичић.

Ђаковић је рекао да се у Бистрици, питомом селу под Козаром, окупљају мјештани свих околних подручја.

- Ова села Поткозарја се друже у раду и весељу, али и у жалости. Зато ову манифестацију треба наставити и даље, те чувати старе обичаје наших села - казао је Ђаковић.

Јереј Игор Марић, парох бистрички, рекао је да је манифестација препозната и као вјерски и као свјетовни догађај.
- Ми православни Срби требамо да се вратимо својим коријенима и да се окупљамо око својих цркава. Ова манифестација има за циљ да оживи наше старе обичаје, а то је дан мирења, дружења и опроста и тако улазимо у Велики, односно Часни пост - додао је Марић.
Организатори манифестације су Српска православна црквена општина Бистрица-Верићи и туристичке организације Бањалуке и Приједора.

Кум

Кум цркве у Бистрици Марко Павић, који је поријеклом из овог мјеста, изјавио је да је емотивно везан за овај догађај и учесник је свих до сада одржаних обновљених поклада које његују културу и традицију Поткозарја.
- Посебно ми је задовољство што покладе организују два погранична села и што је на томе примјеру да једна парохија може покривати два града, показује колико је вриједна ова манифестација - рекао је Павић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана