Оброк љубави угријао на стотине срца

Милош Васиљевић
Оброк љубави угријао на стотине срца

Бањалука - Лијепе празничне тренутке испуњене пјесмом, дружењем и богатом трпезом могло је да осјети на стотине угрожених грађана који су захваљујући Удружењу грађана "Мозаик пријатељства" бар на тренутак заборавили на беспарицу, самоћу и све оно што тешка свакодневица носи са собом.

Из "Мозаика пријатељства" поручују да су Божић и Нова година празници даривања, радости, али и пуне трпезе због чега су за оне који то нису били у могућности организовали "Оброк љубави". Подршку у њиховој хуманој мисији пружили су им бројни донатори, а да су успјели да озаре многа срца најбољи доказ су задовољни корисници.

"Оброк љубави" су уприличили за Нову годину, Божић и Српску Нову годину, те су ове празнике учинили веселијим за многе суграђане дајући им наду да ће и за њих доћи љепша времена.

- Срце ми је пуно радости зато што је првом и другом празничном ручку присуствовало по 300, док је на прослави Православне нове године било чак 340 људи - казао је предсједник Удружења "Мозаик пријатељства" Мирослав Субашић додајући да су малишане обрадовали пакетићима.

Он је рекао да су организујући ове акције схватили да за многе Бањалучане хуманост није само ријеч, те су донације пристизале са свих страна. Нагласио је да су веома задовољни одзивом привредника, али и многих других суграђана, који су спремни да помогну упркос томе што нису имућни.

- Добри људи, те разне фирме дали су велики допринос овој акцији. Много је и оних који су одвојили пола свог оброка да би њихови суграђани достојанствено прославили Нову годину и Божић, што је за дивљење - истиче Субашић.

Осим волонтера и донатора и град Бањалука је учествовао у акцији дарујући хиљаду марака. На трпези ничега није мањкало, напротив. Уз звуке хармонике и пјесму заиграло се и коло, а људи које живот није мазио заборавили су на бриге, те осјетили чари празника.

- На свечаностима је било толико хране да смо успјели сваком кориснику да дарујемо и пакет основних намирница које су понијели свом дому. Најважније је то што смо људима вратили осмијех, а то нема цијену - казао је Субашић.

Како ничега не би мањкало на прослави је чак 25 заврнуло рукаве. Радили су цијели дан, а били су различитих професија од инжењера до полицајки.

Сумирајући минулу годину Субашић је казао да је 2017. била једна од најуспјешнијих, у којој је било пуно рада, труда и залагања. Према његовим ријечима све се то исплатило јер су на разне начине помогли многима.

Истакао је да је "Мозаик пријатељства" на располагању од најмлађих, до старих и изнемоглих.

- Тако је било и ових празничних дана. Не знамо тачан број корисника, јер их је из дана у дан све више. Према званичном списку наша јавна кухиња има 569 корисника, ипак сада се број повећао, па мислим да досеже негдје око 700. Најстарији наш корисник има 95 година, а најмлађи свега три мјесеца - рекао је Субашић.

Према његовим ријечима међу многим корисницима су рођена и нераскидива пријатељства.

Активности

Удружење "Мозаик пријатељства" је у претходној години имало пуне руке посла, па су осим јавне кухиње "Оброка љубави" организовали и у акцији постављања контејнера у којима су грађани одлагали очувани гардеробу. И у овој прилици многи суграђани су показали хуманост, па је прикупљено мноштво зимске одјеће.

Организовали су и акцију "Буди хуман" гдје су позвали ученике средњих и основних школа да донирају основне хигијенске потрепштине и храну за угрожене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана