Obnova ulice donosi preporod u banjalučko naselje Česma

Miloš Vasiljević
Obnova ulice donosi preporod u banjalučko naselje Česma

Banjaluka - Ulica Petra Velikog uskoro će dobiti novo ruho, jer je izabran izvođač radova za rekonstrukciju ove žile kucavice u naselju Česma.

Uska glavna ulica bez trotoara, na kojoj se jedva mimoiđu dva automobila, zahvaljujući ovim radovima postaće prošlost. Nju će zamijeniti moderna saobraćajnica sa trotoarima, javnom rasvjetom i oborinskom kanalizacijom.

Potpisivanje ugovora je u toku, a izvođač radova je preduzeće "Kozaraputevi" Banjaluka. Za rekonstrukciju ulice odobren je kredit Svjetske banke od oko 750.000 KM.

- Grad je pripremio projektnu i drugu dokumentaciju, te sukcesivno rješava imovinsko-pravne odnose - kazao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

On je dodao da je Vlada RS u oktobru lani utvrdila opšti interes za rješavanje imovinskih odnosa za obnovu ulice Petra Velikog, od novog mosta do pravoslavne crkve.

- Pokušaćemo da sporazumno riješimo imovinske odnose, za šta smo izdvojili novac u budžetu grada. Moramo imati i podršku mještana, odnosno saglasnost onih čije je zemljište predviđeno za eksproprijaciju - kazao je Sandić.

Kako je naveo, ostalo je još samo par vlasnika parcela sa kojima su pregovori o kupovini zemljišta u toku.

- Drago nam je da su mještani sa kojima smo zaključili ugovore o kupovini zemljišta shvatili značaj rekonstrukcije ove saobraćajnice i pristali na saradnju, da bismo im stvorili bolje životne uslove - rekao je on.

Kazao je da je planirano da bude rekonstruisano oko 800 metara ulice, odnosno da bude proširena tako što će imati dvije saobraćajne trake ukupne širine šest metara, sa obostranim trotoarima širine po dva metra.

- U okviru radova biće izgrađena i nova javna rasvjeta, kao i oborinska kanalizacija - kazao je Sandić.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević ističe da će obnova ulice ovom naselju donijeti preporod.

- Umjesto seoskog puta dobićemo modernu saobraćajnicu. Njom će sa saobraćati javni prevoz, djeca će nesmetano ići u školu, te će mnogo biti olakšan život svim stanovnicima naše mjesne zajednice - kazao je Maličević.

Nada da će sa vlasnicima spornih parcela biti postignut dogovor.

- Postoje i zakonska rješenja, mada se nadam da do toga neće doći. Očekujem da će vlasnici ovih parcela postupiti kao i ostalih 80 ljudi koji su našli zajedničko rješenje sa Gradskom upravom - istakao je Maličević.

Početak radova

Izvođača radova je biralo nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, odnosno Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata APCU.

- Nakon potpisivanja ugovora, a u zavisnosti od vremenskih uslova, očekujemo da ova jedinica što prije uvede izvođača na gradilište - kazao je Slaviša Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana