Обнова крова Банског двора почиње најкасније на љето

Весна Поповић
Обнова крова Банског двора почиње најкасније на љето

Бањалука - Санација крова Културног центра Бански двор, једне од најзначајнијих институција културе како у Бањалуци тако и у Српској, требало би да почне најкасније на љето.

Рекао  је то јуче градоначелник Игор Радојичић и додао да би радови могли почети и раније ако се током фебруара и марта припреми документација и обави тендерска процедура за избор извођача радова.

-  Реконструкција Банског двора ће морати ићи у фазама, јер је ријеч о врло сложеном послу и никада није направљена комплетна пројектна документација. Постоји пројекат за кров и то је прво за шта ће моћи бити објављен тендер. Осим тога, реконструкција крова је и најпотребнија па ћемо онда ићи и са обновом остатка објекта - навео је Радојичић. 

Објаснио је да постоји пројекат вањског уређења зграде Банског двора из 2004. године, али он није комплетан. 

- У њему је било наведено тадашње стање столарије и било је предвиђено да се она санира. Од тада је прошло 14 година и столарија је у међувремену потпуно пропала, те се мора реконструисати у оригиналном облику. Ту нас чека пуно посла јер је специфичност Банског двора да сваки прозор има различите величине  - прецизирао је Радојичић.

Додао је да се мора радити нови пројекат вањског уређења који поред столарије укључује фасаду, кипове те степениште.

- Не постоји ни пројекат унутрашњег уређења и њега морамо посебно да радимо и то када је ријеч о гријању, водоводним и електричним инсталацијама. Имамо готов пројекат амбијенталне расвјете и он се неће морати радити - казао је Радојичић.

Директор Банског двора Младен Матовић је истакао да је санација крова предуслов да ова установа заживи у пуном капацитету.

- Поправке на крову нису једини послови које треба урадити на загради. Ту је и санација фасаде и замјена столарије, али најважније је да обезбиједимо да зграда има кров за који не морамо бринути да ли ће прокишњавати. Поред тога, потребна је санација и унутрашњости зграде, али тако нешто ће тек бити могуће када се санира кров. Прије тога не би имало смисла  - казао је Матовић.

Напоменуо је да је децембру лани олујни вјетар оштетио око 300 квадрата крова, али да је штета интервентно санирана.

Након састанка Радојичића, предсједнице Владе РС Жељке Цвијановић и Матовића, средином прошлог мјесеца, најављено је да ће Влада финансирати прву фазу обнове са 2,5 милиона КМ. Како је тада објаснио Радојичић ова фаза би подразумијевала замјену крова, фасаде и столарије.

Историјат

Културни центар Бански двор је прошле године обиљежио 85 година постојања. Ова установа је основана захваљујући бану Светиславу - Тиси Милосављевићу 1932. године, а свечано отварање било је уприличено 8. новембра.

За вријеме управе првог бана Врбаске бановине у Бањалуци су изграђене бројне друге репрезентативне зграде међу којима је и Банска палата, данашња зграда Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана