Obilježeno pola vijeka banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava”

Srna
Obilježeno pola vijeka banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava”

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je značaj obilježavanja 50 godina postojanja i rada Osnovne škole “Sveti Sava” u Banjaluci, te navela da je Vlada Srpske kroz različite intervencije u ovu školu uložila dva miliona KM.

Cvijanovićeva je napomenula da ova ustanova u tom pogledu nije izuzetak, te da je to slučaj i sa svim drugim školama širom Srpske.

“Iz tog razloga uložena sredstva u škole premašuju 130 miliona KM, a intervenisalo se svugdje gdje je bilo potrebno”, rekla je novinarima Cvijanovićeva, koja je prisustvovala svečanoj akademiji povodom obilježavanja 50 godina postojanja i rada banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava”.

Ona je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje obilježavanju ovog značajnog jubileja u radu jedne od obrazovnih ustanova Srpske, te istakla da to zaslužuje pažnju javnosti.

Cvijanovićeva je dodala da je važno da škola obavlja svoju funkciju, ali i da nastavnici sarađuju sa roditeljima u interesu djece i sticanja novih znanja.

“Kao što je to slučaj sa svim drugim obrazovnim institucijama, tako i ova škola kao dio obrazovnog sistema prolazi kroz određene transformacije. Svakao ćemo se i u budućnosti baviti procesom reforme obrazovanja, što je dio života i napretka društva”, rekla je Cvijanovićeva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je ovo jedna od najmnogobrojnijih škola u Banjaluci, te da ima više od 1.200 učenika.

“Kako bi učenici i nastavnici imali što bolje uslove za rad, od 2009. godine traju intenzivna ulaganja u ovu školu, kako u infrastrukturu, tako i u adaptiranje prostora. Očekujemo investicije u opremanje digitalnih učionica, ali i uključenost stručnog kadara u reformske procese”, rekla je Trivićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da Gradska uprava intenzivno radi na poboljšanju uslova za rad ove škole, ali i stvaranju uslova za bolji život građana naselja Lauš u kojem se ona nalazi.

“U pripremi je već treće dječije igralište u ovom naselju koje radimo sa UNDP-om, a predstoji nam i veliki projekat koji ćemo pokušati sami da nosimo, te smo ove godine izdvojili 260.000 KM za projekat nove sportske dvorane, koja bi trebalo da služi kako potrebama ove škole, tako i svim građanima u ovom naselju”, rekao je Radojičić.

On je napomenuo da se o tom projektu dugo priča, ali da je sada obezbijeđen dio sredstava potrebnih za prve aktivnosti na izgradnji dvorane, te izrazio nadu da će se već sljedeće godine stvoriti uslovi da se krene u gradnju.

Direktor ove škole Miroslav Popržen izrazio je zadovoljstvo što su se obilježavanju ovako značajnog jubileja odazvali značajni i cijenjeni gosti, te svojim prisustvom uveličali svečanost.

“Iako proslavljamo 50 godina rada, nismo se umorili, nego nastavljamo punim krilima”, rekao je Popržen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana