Novo ruho škole u Kočićevom vijencu sa najljepšim dvorištem

Miloš Vasiljević
Novo ruho škole u Kočićevom vijencu sa najljepšim dvorištem

Banjaluka - Osnovna škola "Jovan Cvijić" u Kočićevom vijencu dobiće do polovine ovog mjeseca novo ruho, a njenih 610 učenika će, pored najljepšeg školskog dvorišta, moći da se pohvale i mnogo boljim uslovima za odvijanje nastave.

Zamjena stolarije, postavljanje fasade, izolacija objekta, te sanacija krova biće dodatni motiv za još bolje rezultate đaka koji su dobitnici raznih priznanja. Riječ je o projektu energetske efikasnosti, koji se realizuje u okviru programa "Zeleni ekonomski razvoj", a finansiraju ga grad i UNDP sa po 100.000 KM. Direktorica ove ustanove Mila Nikić-Čudić ponosna je na činjenicu da je na čelu škole čiji đaci već tradicionalno bilježe uspjehe na mnogim poljima. Ona je naglasila da nastoje ići u korak s vremenom, te da će obnova škole značajno doprinijeti tome.

- Program "Zeleni ekonomski razvoj" od nemjerljivog je značaja za našu školu, zbog čega sam zahvalna gradonačelniku Igoru Radojičiću na podršci. Po završetku radova uslovi za izvođenje nastave biće višestruko bolji, a učionice toplije i ugodnije za rad - rekla je Nikić-Čudić.

Ova škola se razlikuje od drugih i po tome što svi učenici pri dolasku u školu ostavljaju svoje mobilne telefone u kutiju, zahvaljujući čemu su više koncentrisani na nastavu. Škola "Jovan Cvijić" je prva uvela video-nadzor prije četiri godine, a pomoćni radnici dežuraju umjesto đaka. Svi se trude da što bolje dotjeraju prostor oko škole, pa su poslije druge i treće nagrade prošle godine osvojili prvo mjesto za najuređenije školsko dvorište.

- Zasadili smo pet sadnica jabuka, a ranije su niknule kruške. Dvorište ćemo ukrasiti i sadnicama cvijeća, a najveće zadovoljstvo predstavlja to što učenici vode brigu o biljkama - kazala je Nikić-Čudić. Ona je dodala da je ponosna na sve učenike i istakla da su ove godine postali regionalni šampioni iz fizike i matematike.

Pedagog Dragana Raković, koja ovaj posao obavlja već 39 godina, kaže da rad sa djecom predstavlja istinsko zadovoljstvo, a tu je i mnoštvo anegdota i lijepih trenutaka koji ostaju u neizbrisivom sjećanju.

Planovi

U proteklom periodu mnogo je urađeno da bi ova škola bila prepoznatljiva. Poslije obnove mokrih čvorova, donacija računarske opreme, te poklona bivših učenika, u školi gledaju korak naprijed. U skladu sa mogućnostima idu u nove projekte, da bi škola izgleda još ljepše.

- Pokušaćemo da sredimo školsko igralište, a želimo da napravimo i igralište za najmlađe đake, te da uredimo park. Cilj nam je da proširimo i saniramo fiskulturnu salu, koja je u posljednjem nevremenu pretrpjela veliku štetu - kazala je Mila Nikić-Čudić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana