Нови паркић у центру Бањалуке модеран и простран

Весна Поповић
Нови паркић у центру Бањалуке модеран и простран

Бањалука - Паркић је добио нови изглед и мада реконструкција централне пјешачке зоне у центру града није окончана, грађани су крајем седмице почели да је користе послије вишемјесечне грађевинске "блокаде"

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да реконструкција "паркића" још није готова али да је тај простор отворен за пролаз пјешака.

- Нису завршене клупе и један дио плочица и очекујем да то ускоро буде завршено. Послије тога остаје да се на том дијелу "паркића" инсталира још једна јавна чесма. За њу ће ићи посебан конкурс за добијање идејног рјешења. Она би требало да буде додатни естетски елеменат. Тиме би овај дио фазе реконструкције био готов - рекао је Радојичић.

Напоменуо је да постоји пројекат реконструкције комплетне пјешачке зоне до зграде Народног позоришта РС.

- За њега је потребно неколико милиона КМ. Очекујем на једној од идућих сједница Скупштине града усвојимо План коришћења јавних површина који ће дефинисати неке ствари везне за угоститељске објекте и баште у центру - навео је Радојичић.

Општа оцјена Бањалучана је да "паркић" изгледа модерније, пространије и архитектонски љепше мада има и оних који кажу да недостаје више зеленила али и оних који се са носталгијом сјећају старог изгледа простора између Храма Христа Спаситеља и споменика бану Тиси Милосављевићу.

Међу многобројним грађанима који су користили лијепо вријеме у петак да прошетају срцем града била је Славка Рушкић која је своју бебу гурала у колицима.  

- Паркић је бољи него што је прије био. Доскоро смо овуда ходали по испуцалом асфалта а дрвеће се било осушило и изгледало је баш ружно. Сада је љепше направљено и овако дјелује веће и пространије. Олакшан је пролазак мајкама са колицима - казала је ова млада мама.

Да "паркић" изгледа далеко боље него раније слаже се и Јелена Тепић.

- Дуго нисам овим дјелом  града пролазила и што се мене тиче боље сада изгледа за разлику од раније - навела је Тепићева.

И они мало старији Бањалучани као што је Драган Радошевић имају слично мишљење.

- Шеталиште је боље и уредније него што је прије било - казао је Радошевић.

Једина замјерка је како је додао Радошевић то што има мало зеленила у односу на околину.

- Ту је порта Храма Христа Спаситеља и те околне зграде и цесте. Требало је бити мало више зеленила - казао је Радошевић.

Улагања

Реконструкција "паркића" је почела у септембру прошле године. За те радове је из буџета града издвојено 400.000 КМ а радови су обухватали поплочавање стазе гранитним плочама, изградњу нове расвјете, клупа, оборинске канализације и инсталација, а обновљен је и постојећи дрворед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана