Novi most na Dragočajki tjera poplave

Vesna Popović
Novi most na Dragočajki tjera poplave

Banjaluka - Gradska uprava objaviće sredinom maja tender za izgradnju mosta u mjesnoj zajednici Dragočaj čime bi trebalo da bude smanjen rizik od izlijevanja rječice Dragočajke, što se prethodnih godina često događalo nakon jačih kiša.

Pored smeća koje zatrpava korito rijeke i pravi vještačke brane, problem predstavlja i mali kapacitet za protok vode na mostu. Zbog toga su okolna domaćinstva i poslovni prostori često bili poplavljeni.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da je u budžetu grada za te namjene predviđeno oko 150.000 maraka.

- Novi most bi trebalo da bude dužine oko 12 metara, sa dvije saobraćajne trake i trotoarima sa obje strane - rekao je Sandić.

Istakao je da će gradnjom novog mosta biti povećan protok vode rječice Dragočajke čime će se smanjiti rizik od poplava.

- Osim toga, preko novog mosta će saobraćati više vozila - kazao je Sandić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragočaj Slavenko Tadić rekao je da bi gradnja novog mosta riješila problem velikog broja mještana ovog naselja.

- Već godinama Savjet mjesne zajednice se zalaže za gradnju novog prelaza preko Dragočajke, jer je ova rijeka prevazišla most koji je star više od 50 godina. Potrebno je napraviti veći most kako bi veće količine vode mogle nesmetano proticati, jer je ovaj kratak i uzak i pravi usko grlo - istakao je Tadić i dodao da problem predstavlja to što voda ne može da prođe i dolazi do plavljenja centralnog dijela mjesne zajednice.

Kazao je da se most nalazi na staroj prijedorskoj cesti koja je izuzetno frekventna.

- Izgradnjom mosta će se ubrzati i saobraćaj jer ćemo dobiti dvije trake. Sadašnji most ima samo jednu saobraćajnu traku i preko njega vozila prolaze naizmjenično. Osim toga, biće i bezbjedniji prelaz pješaka, a pogotovo djece koja idu u školu, jer na starom mostu nema trotoara - objasnio je Tadić. 

Vijest o gradnji mosta obradovala je mještane Dragočaja koji se još sa zebnjom prisjećaju avgusta 2014. godine kada im je bujica potopila više od stotinu kuća.

Manji most

Slaviša Sandić je rekao da je nedavno raspisan tender za izgradnju još jednog manjeg mosta u Dragočaju koji se nalazi na putu Gradina - Kaure - Šalići.

- Vrijednost radova je oko 50.000 maraka i ukoliko tenderska procedura prođe bez žalbi, početak gradnje se očekuje u maju - kazao je Sandić i dodao da bi taj most trebalo da bude armirano-betonski, sa dvije kolovozne trake i trotoarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana