Нови мост на Драгочајки тјера поплаве

Весна Поповић
Нови мост на Драгочајки тјера поплаве

Бањалука - Градска управа објавиће средином маја тендер за изградњу моста у мјесној заједници Драгочај чиме би требало да буде смањен ризик од излијевања рјечице Драгочајке, што се претходних година често догађало након јачих киша.

Поред смећа које затрпава корито ријеке и прави вјештачке бране, проблем представља и мали капацитет за проток воде на мосту. Због тога су околна домаћинства и пословни простори често били поплављени.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да је у буџету града за те намјене предвиђено око 150.000 марака.

- Нови мост би требало да буде дужине око 12 метара, са двије саобраћајне траке и тротоарима са обје стране - рекао је Сандић.

Истакао је да ће градњом новог моста бити повећан проток воде рјечице Драгочајке чиме ће се смањити ризик од поплава.

- Осим тога, преко новог моста ће саобраћати више возила - казао је Сандић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Драгочај Славенко Тадић рекао је да би градња новог моста ријешила проблем великог броја мјештана овог насеља.

- Већ годинама Савјет мјесне заједнице се залаже за градњу новог прелаза преко Драгочајке, јер је ова ријека превазишла мост који је стар више од 50 година. Потребно је направити већи мост како би веће количине воде могле несметано протицати, јер је овај кратак и узак и прави уско грло - истакао је Тадић и додао да проблем представља то што вода не може да прође и долази до плављења централног дијела мјесне заједнице.

Казао је да се мост налази на старој приједорској цести која је изузетно фреквентна.

- Изградњом моста ће се убрзати и саобраћај јер ћемо добити двије траке. Садашњи мост има само једну саобраћајну траку и преко њега возила пролазе наизмјенично. Осим тога, биће и безбједнији прелаз пјешака, а поготово дјеце која иду у школу, јер на старом мосту нема тротоара - објаснио је Тадић. 

Вијест о градњи моста обрадовала је мјештане Драгочаја који се још са зебњом присјећају августа 2014. године када им је бујица потопила више од стотину кућа.

Мањи мост

Славиша Сандић је рекао да је недавно расписан тендер за изградњу још једног мањег моста у Драгочају који се налази на путу Градина - Кауре - Шалићи.

- Вриједност радова је око 50.000 марака и уколико тендерска процедура прође без жалби, почетак градње се очекује у мају - казао је Сандић и додао да би тај мост требало да буде армирано-бетонски, са двије коловозне траке и тротоаром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана