Novi krovovi na dvije kule tvrđave Kastel

Vesna Popović
Novi krovovi na dvije kule tvrđave Kastel

Banjaluka - Ulazna kula na tvrđavi Kastel bi u naredna dva mjeseca trebalo da dobije novi krov, dok bi do kraja godine u novom ruhu trebalo da osvane i kula u kojoj je nekad bio ugostiteljski objekat i ispod koje se moglo sići na obalu Vrbasa.

Za njihovu obnovu će grad izdvojiti 150.000 KM. Gradonačelnik Igor Radojičić je tokom jučerašnjeg obilaska tvrđave Kastel najavio da će rekonstrukcija krova ulazne kule, koja je izgorjela u požaru 2013. godine početi čim dozvole vremenske prilike.

- Za obnovu je putem tendera izabrano beogradsko preduzeće "Koto", koje bi radove trebalo da počne tokom ovog mjeseca i završi ih u roku od 60 dana - kazao je Radojičić i dodao da je vrijednost tih radova oko 50.000 KM.

Radojičić je naglasio da rekonstrukcija tvrđave Kastel iziskuje znatna sredstva te da je jedna faza već urađena zahvaljujući fondovima Evropske unije.

- Već nekoliko godina nema tih dodatnih sredstava iz fondova, odnosno ona nisu dostupna BiH, a potrebna su za kompletnu rekonstrukciju Kastela. Tako da smo se odlučili da radimo dio po dio, odnosno po fazama, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu grada - istakao je Radojičić.

Dodao je da bi u skladu sa tim ove godine trebalo da počne sanacija još jedne kule koja je takođe u lošem stanju.

- U budžetu je za rekonstrukciju te kule predviđeno oko 100.000 KM. Nadam se da ćemo ove godine moći i prostor u toj kuli da prilagodimo određenoj namjeni, kao što smo uradili na još nekoliko prostora unutar Kastela, poput Kamene kuće, koja je sada izložbeni prostor i još tri kule koje su upotrebljive - dodao je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić je naglasila da je tvrđava Kastel jedna od prvih znamenitosti koje turisti posjećuju kada dođu u grad.

- U narednom periodu ćemo raditi na tome da osmislimo sadržaje koji će biti prisutni na Kastelu kao stalna turistička ponuda - kazala je Trivićeva.

Dodala je da je za adaptaciju kompletne tvrđave Kastel prema procjeni potrebno oko 50 miliona KM.

- Artiljerijska kasarna je sigurno jedan od najinteresantnijih dijelova Kastela koji bi se mogao koristiti u različite namjene, kada bi bila rekonstruisana. Za te radove bi trebalo oko deset miliona KM i to je novac koji grad trenutno ne može da izdvoji - rekla je Trivićeva.

Tender u pripremi

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da je u pripremi tender za rekonstrukciju druge kule u tvrđavi Kastel.

- Snimamo stanje da bismo cijenu radova uklopili u sredstava koja imamo na raspolaganju, ali novi krov na ovoj kuli je neophodan - kazao je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana