Нови дрвореди и паркови за љепшу Бањалуку

Александар Стојановић
Нови дрвореди и паркови за љепшу Бањалуку

Бањалуку очекује још улагања у снабдијевање водом, нове вртиће, обнову зеленила и подизање нових дрвореда, уз истовремене значајне напоре на подизању нивоа градске хигијене, рекао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Представљајући неке од најважнијих пројеката за 2019. годину, Билчар је најавио да ће један од највећих пројеката бити увезивање свих кракова цјевовода великог водоводног система "Црно врело", које у будућности треба да обезбиједи снабдијевање водом  20.000 потрошача са подручја приградских насеља Бањалуке и Приједора.

- У оквиру овог система најприје ће воду добити потрошачи који се снабдијевају са Ђурића главице,  а потом и они са Дедића локве - рекао је Билчар.

У 2019. години очекује се и градња вртића "Колибри" у Лазареву, а у сарадњи са Развојним програмом УН у плану је и обнова вртића "Јежева кућица" у Новој вароши, најстаријег градског забавишта које је тренутно у изузетно лошем стању.

Када је ријеч о озелењавању града, Билчар је најавио да ће и у 2019. години бити засађено 1.000 нових садница, укључујући и "Алеју матураната", коју ће садити сви бањалучки матуранти. Истовремено, планирано је да се поједине запуштене зелене површине на подручју града трансформишу у парковске површине, с тим да би и Лазарево требало добити потпуно нови парк.

- Поред тога, у 2019. години нас очекује почетак пројекта изградње новог азила за псе у Мотикама - рекао је Билчар и додао да је планом комуналне потрошње за све наведено предвиђено девет милиона КМ.

Предсједник Мјесне заједнице Лазарево два Жарко Берић каже да је регулационим планом предвиђено да се нови парк налази у Булевару Милутина Миланковића, у близини Основне школе "Иван Горан Ковачић".

- Та идеја постоји већ дуго, али у градској каси није било довољно новца за то. Раније је на тој локацији постављена теретана на отвореном, али ми смо захтијевали да се направи један простор за дјецу, јер то је оно што нам недостаје - рекао је Берић.

Додаје да је за ту инвестицију потребно око 50.000 КМ, те да је град тражио донаторе. Парк би требало да обухвата територију од око 400 до 500 квадратних метара.

"Алеја матураната" је акција покренута у априлу прошле године и, као што је тада речено, план је да она постане традиционална. Идеја је да свако одјељење матураната из свих средњих школа на подручју града засади по једну садницу, а на почетку акције градоначелник Радојичић је рекао да су овом акцијом спојене двије ствари, а то су да је Бањалука град зеленила и град младих.

Највећи број грађана подржава акцију озелењавања града, јер то је оно по чему је Бањалука увијек била позната.

- Пуно је зграда подигнуто, па је град због тога почео да губи свој стари сјај и драго ми је да су се градске власти одлучиле да и ове године посаде 1.000 садница - рекла је студенткиња Правног факултета Милица Нинковић.

"Црно врело"

Пројекат водног система "Црно врело" представља један од највећих и најважнијих пројеката из области водоснабдијевања, јер воду са овог система добијају грађани приградских насеља Бањалуке и Приједора.

Почетком октобра градоначелници Бањалуке Игор Радојичић и Приједора Миленко Ђаковић пустили су у пробни рад фабрику воде, главно постројење "Црног врела" у Доњем Первану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана