Novi bulevar žila kucavica grada

Miloš Vasiljević
Novi bulevar žila kucavica grada

Banjaluka - Otvaranje novoizgrađene dionice istočnog tranzita, na čiju se gradnju čekalo duže od tri decenije, te kružne saobraćajnice na Rebrovcu, obradovalo je vozače ne samo ovog dijela grada, već i šire, jer je konačno proradila saobraćajna žila kucavica Banjaluke.

Ove značajne infrastrukturne projekte juče su pustili u funkciju gradonačelnik Igor Radojičić, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor preduzeća “Putevi RS” Nenad Nešić.

- Prije 32 godine zaustavljen je istočni tranzit, zamišljen kao obilaznica oko Banjaluke, koji je sa zapadnim tranzitom trebalo da čini prsten. Danas ovo više nije obilaznica nego gradska arterija i danas dobijamo novi bulevar u gradu - kazao je Radojičić.

On je naglasio da je, uz novu dionicu istočnog tranzita, puštena u saobraćaj i kružna raskrsnica na Rebrovcu, a počinje i gradnja novog mosta na mjestu Zelenog mosta.

- Ova tri kapitalna projekta će potpuno saobraćajno otvoriti ovaj dio Banjaluke i našim građanima na ovom području omogućiti da brže stignu na svoja odredišta. Ovo  su veliki poslovi za Starčevicu i Obilićevo i cijeli istočni dio grada, ali i za one koji u tranzitu prolaze kroz Rebrovac, kao i za sve građane - istakao je Radojičić.

Cvijanovićeva je istakla da je u Banjaluku u protekle dvije godine uloženo više nego u prethodnih nekoliko godina.

- Prvo, to znači da smo kao Republika izašli iz problema u kojima smo bili, da smo finansijski stabilni i da možemo da se posvetimo interesima svih onih koji rade na terenu, a to jeste i Gradska uprava, koja pokušava da identifikuje projekte, a isto tako zna da ih predloži Vladi RS. Druga važna stvar jeste da svaki put kada imate dobar projekat morate da nađete izvore finansiranja, a Vlada je obezbijedila plasiranje preko 120 miliona KM širom RS - kazala je Cvijanovićeva i dodala da su od neprocjenjivog značaja projekti koji se realizuju na radost svih građana.

Nešić je rekao da “Putevi RS” sa Vladom RS i gradom učestvuju u realizaciji velikog broja projekata u Banjaluci. Kako je naveo, nova dionica istočnog tranzita, dužine 440 metara, vrijedna je 805.000 KM, a kružna raskrsnica na Rebrovcu 541.000 KM. Radove su finansirali “Putevi RS”, dok je grad obezbijedio dokumentaciju i riješio imovinsko-pravne odnose. Nešić je naglasio da će tokom godine sa gradom biti urađen i kružni tok na Laušu i kod budućeg tržnog centra “Delta planet”.

Prije svečanog otvaranja istočnog tranzita gradonačelnik Radojičić, premijerka Cvijanović i druge visoke zvanice obišli su novoizgrađenu kružnu raskrsnicu na Rebrovcu, koja je u funkciji od srijede. Radojičić i direktor preduzeća “Prijedorputevi” Radenko Crnogorac potpisali su juče ugovor o izgradnji novog Zelenog mosta na lokaciji sadašnjeg. Radojičić je podsjetio da je prošle godine utvrđeno da ovaj most više nije za upotrebu.

- Ovo će biti puno moderniji most sa dvije trake, dužine 80 i širine 40 metara, a tu će biti i pješačke i biciklističke staze, rasvjeta i vidikovac. Pozivam građane na strpljenje do kraja ove godine, kada će preko novog mosta dobiti poveznicu istočnog i zapadnog tranzita, a saobraćaj će biti znatno olakšan između dviju strana Vrbasa - rekao je Radojičić.

Crnogorac je izjavio da je vrijednost izgradnje mosta oko 2,2 miliona KM, a rok za izvođenje radova pet mjeseci.

Potpredsjednik Skupštine grada Milan Milaković rekao je da grad uspješno rješava najveće infrastrukturne probleme.

  • Kružni tok na Rebrovcu, istočni tranzit i Zeleni most nisu samo višegodišnji nego višedecenijski prioriteti. Grad se širi i razvija, a za svaki razvoj potrebni su uslovi - rekao je Milaković.

Novi projekti

Igor Radojičić je najavio i druge značajne projekte ove godine za stanovnike grada na Vrbasu.

- Sa Vladom RS i preduzećem “Putevi RS” nastavljamo da gradimo nove saobraćajnice. Izgradićemo kružni tok na Laušu, dva u Aleji Svetog Save, modernu saobraćajnicu u ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića. Već radimo u Česmi, u ulici Petra Velikog, i Priječanima, a radićemo i u Šargovcu te očekujemo radove na putu Čokori - Saračica - kazao je Radojičić i dodao da će ove godine konačno poteći voda sa Crnog vrela te početi dogradnja OŠ “Branko Radičević” na Starčevici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana