Нови асфалт и тротоари у 30 улица

Александар Стојановић
Нови асфалт и тротоари у 30 улица

Бањалука - За модернизацију и реконструкцију градских саобраћајница, као и пјешачких и бициклистичких стаза ове године биће издвојено више од три милиона марака, а радови су планирани на више од 30 локација на ширем градском подручју.

Новац за инфраструктурну обнову планиран је у оквиру програма заједничке комуналне потрошње и уређења грађевинског земљишта.

- За одржавање градских асфалтних и макадамских саобраћајница планирано је више од 1,3 милиона марака, док је за инвестиционо одржавање асфалтних саобраћајница, планирано 550.000 КМ и то је још једна потврда да ће ова година бити година саобраћаја - рекли су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Додају да ће асфалт бити обновљен на саобраћајницама у улицама Благоја Паровића, Ивана Горана Ковачића, Јовице Савиновића, Краља Петра Првог Карађорђевића и другим.

За модернизацију градских макадамских саобраћајница биће издвојено 300.000 КМ, а обухватиће дијелове улица Новака Пивашевића, Трећу куљанску, Прва куљанску, Пут српских бранилаца, Граб - Буквалек, Васића пут, Тешана Подруговића, те Пушкинову, Ненада Костића, Понирску, Петра Великог, Бјелопоточких жртава и тротоар у Равногорској улици.

Мјештане улице Новака Пивашевића обрадовала је вијест да ће дугогодишњи проблем у тој улици бити ријешен.

- Већ дуго тражимо да нам санирају дио пута, јер када падне киша, вода се слијева низ пут, носи камење са макадама и направе се велике локве, па је и безбједност возача угрожена - рекла је једна житељка те улице.   

Програмом заједничке комуналне потрошње планиран је и новац за градњу нових кружних раскрсница, од чега ће 350.000 КМ бити издвојено за кружни ток на укрштању Козарске улице са Солунском и улицом Исаије Митровића.

Овим програмом планирана је и изградња нових тротоара и бициклистичких стаза, како би се повећала безбједност свих учесника у саобраћају.

- Нова бициклистичка стаза и тротоар биће изграђени на Булевару Десанке Максимовић, на источном транзиту обострани тротоари, бициклистичке стазе и зелени појас, као и тротоари у улици Милана Ракића - навели су у Одјељењу. Мјештани Старчевице од изградње источног транзита упозоравали су на недостатак тротоара и опасност за пјешаке, а њиховим проблемима коначно ће доћи крај.

- Ту је саобраћај велики и брзо се вози, а тим путем иду и дјеца из школе, па су свакодневно били изложени опасности. Драго ми је да ће то коначно бити ријешено - рекао је мјештанин Старчевице Стефан Малбашић.

У овој години, поред тога, очекује се и реализација више већих пројеката, који се настављају из прошле године, али и градња новог моста у Српским топлицама.

- Због тога ће стварна улагања у путну инфраструктуру, заправо, бити много већа од буџетом предвиђених средстава - закључили су у надлежном одјељењу.

Клизишта

У оквиру санације клизишта, радови ће се одвијати и на градским саобраћајницама у улицама Војводе Синђелића и Косовској, за шта је планирано 80.000 КМ.

Такође, у плану је и проширење уливних прилаза раскрсница дуж саобраћајнице Алеја Светог Саве - Вука Караџића, радови на пјешачкој стази на споју улице Босе Живковић - Санска, као и проширење улице Војводе Момчила. Такође, овим програмом планирана је и градња јавне саобраћајнице и паркинга са оборинском канализацијом за потребе објекта мјесне заједнице и полицијске станице Лауш.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана