Nova šansa za “divlje” građevine

Vesna Popović
Nova šansa za “divlje” građevine

Banjaluka - Novu šansu za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata dobili su vlasnici ovih nekretnina koji će, ukoliko predaju zahtjev u narednih pola godine, plaćati naknadu po aktuelnim cijenama, dok će nakon tog roka troškovi biti uvećani za 20 odsto.

Ovo je rekao načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević, istakavši da je novi Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata stupio na snagu juče.

- Novi zakon se odnosi na one građane koji do kraja roka, odnosno do 31. decembra 2016. godine nisu predali zahtjeve za legalizaciju. Novi zakon je na snazi dok se taj problem ne riješi - naveo je Stanarević.

Dodao je da građani koji su ranije predali zahtjev ne moraju to ponovo raditi, niti moraju donositi dodatne dokumente.

- Njihovi zahtjevi su u redovnoj proceduri i obrađuju se - kazao je Stanarević.

Naglasio je da će u narednom periodu biti pojačane kontrole na terenu kako bi se suzbila nelegalna gradnja.

- Gdje god se primijeti da se nešto gradi, od garaže do velike zgrade, inspekcija će tražiti da vidi da li građani, odnosno investitori imaju sve dokumente - kaže Stanarević.

Šef Odsjeka za legalizaciju Vuk Višekruna rekao je da trenutno obrađuju oko 10.000 zahtjeva.

- Od početka ovog procesa 2008. godine legalizovano je više od 5.000 bespravno izgrađenih objekata, a najviše naknadnih dozvola je izdato u prethodnih nekoliko godina - rekao je Višekruna i dodao da je prošle godine izdato 780 dozvola, a u 2016. godini za četiri više.

Kazao je da ne postoje precizni podaci o “divljim” objektima, ali da prema njihovim procjenama za najmanje nekoliko hiljada uopšte nisu predati zahtjevi za legalizaciju.

- U narednih pola godine naknade za legalizaciju će se obračunavati kao i do sada - kazao je Višekruna.

Objasnio je da visina naknada zavisi od više faktora, među kojima je zona u kojoj je objekat, a u gradu ih ima šest.

- Osim toga, na troškove utiče i kvadratura objekta, te kolika je opremljenost lokacije infrastrukturom kao što je asfalt i slično, jer ako nedostaje pojedina infrastruktura, troškovi se umanjuju - rekao je Višekruna.

Precizirao je da će građani koji ne podnesu zahtjeve za legalizaciju u narednih pola godine morati da plate redovne troškove legalizacije, a na taj iznos će im se obračunavati dodatnih 20 odsto penala. 

- Za objekte koji se nalaze na području Banjaluke koje nije pokriveno regulacionim planovima, plaćaće se dva odsto od predračunske vrijednosti objekta - rekao je Višekruna.

Napomenuo je da je novi zakon omogućio jedinicama lokalne samouprave da u narednih 60 dana mogu donijeti odluku o subvencijama troškova legalizacije za određene kategorije,  kao što su porodice poginulih boraca, RVI, te socijalno ugroženi.

Nepotpuni zahtjevi

Slobodan Stanarević je rekao da su građani u posljednjem krugu legalizacije često predavali prazne zahtjeve, bez ikakvih dokumenata.

- Službenici su ih onda morali kontaktirati i objasniti im koja dokumenta treba da dostave i to je znalo odužiti proces obrade predmeta. Prije predaje zahtjeva građani bi trebalo da se u kancelariji za jednošalterski sistem raspitaju šta je potrebno da donesu i onda će obrada njihovih predmeta ići brže - rekao je Stanarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana