Њемачки завладао школским клупама

Милош Васиљевић
Њемачки завладао школским клупама

Бањалука - Помама за учењем њемачког језика преселила се и у школске клупе, а поред средњошколаца, и све већи број основаца жели да усаврши своје знање овог језика.

За додатне часове њемачког језика из године у годину заинтересовано је све више ђака, а међу првим школама које су понудиле својим ученицима ову могућност јесте ОШ "Петар Петровић Његош". Према ријечима директорице ове школе Ђорђе Грајић, додатни часови уведени су 2001. године.

- Заинтересованост ђака за овај програм је велика, а задовољни су и родитељи, јер је ово јединствена прилика да њихова дјеца бесплатно науче страни језик. Веома је значајно то што ученици добијају дипломе. Осим тога, познавање овог језика им може помоћи у даљем школовању, али и у животу уопште - рекла је Грајићева.

Додала је да су срећни што је баш њихова школа једна од малобројних које имају ову привилегију.

- Имамо готово 100 ученика који сваке седмице похађају додатне часове њемачког - рекла је Грајићева.

У најбројнијој градској школи, ОШ "Бранко Радичевић" овај програм примјењују још од 2002. године, уз сарадњу њемачке владе и Министарства просвјете и културе РС.

- У почетку је једно одјељење шестог разреда учило по том програму све до завршетка основног образовања. На крају деветог разреда су полагали за сертификат Б2. Од лани ово одјељење формирамо од ђака на основу њихових оцјена - каже директорица школе "Бранко Радичевић" Дарија Мићић.

Осим школа "Бранко Радичевић" и "Петар Петровић Његош", бесплатну наставу њемачког језика похађају и ђаци школа "Георги Стојков Раковски" и "Станко Ракита" који такође на два додатна часа седмично усавршавају своје знање.

Њиховим стопама желе да пођу и у ОШ "Јован Цвијић" па ће покушати да наредне школске године уведу бесплатан курс овог језика, због чега су се обратили ресорном министарству. Руководство ОШ "Јован Цвијић" се нада да ће ускоро и њихова школа бити у одабраном друштву, те ученицима приуштити шансу за похађање додатних часова најраспрострањенијег језика у Европи.

- Надамо се да ће овај програм кренути од сљедеће школске године, јер смо овај пут мало закаснили са пријавом. Родитељи су нам били покретачка снага и оптимисти смо о том питању, а два часа седмично би убрзала учење једног од најпознатијих свјетских језика - казала је директорица школе Мила Никић.

Популаран и у Гимназији

Њемачки језик преузима примат и у средњим школама, а тако је и у бањалучкој Гимназији, гдје од 1.480 ученика њих више од 900 учи овај језик. 

- Од 2001. године у оквиру ДСД (Деутсцхес  Спрацхдиплом) програма у четвртом разреду имамо два додатна часа, а ученици на полугодишту полажу за Б2 или Ц1 сертификат који им пуно помаже у наставку студија у Аустрији, Швајцарској или Њемачкој - рекла је професорица њемачког језика у Гимназији Сања Топић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана