Ниске температуре опустошиле градску Тржницу

Јелена Цвијановић
Ниске температуре опустошиле градску Тржницу

Бањалука - Снијег, мраз и температуре које су се спуштале и преко десет степени испод нуле опустошиле су јуче градску тржницу на којој су умјесто уобичајене гужве, буке и шаренила воћа и поврћа тезге зјапиле празне, а само пет најиздржљивијих продаваца је дочекивало муштерије.

Упркос хладноћи трговци су били расположени за разговор, а неки од њих су се чак похвалили продајом и помало кроз шалу рекли како су им руке промрзле, али је роба планула.

- Нема оних који кажу "само ћу мало разгледати". Ко дође тај и купи. Кад угледам муштерије, сунце ме огрије - рекао је један продавац пажљиво бројећи ситниш.

Испричао је да хладноћа утиче на квалитет производа, па је зато најважније утоплити робу и чувати је од смрзавања, али и себе добро утоплити јер хладан бетон под ногама није ни мало пријатан.

То најбоље зна продавачица Зора Јањетовић-Савић, којој није тешко да на минусу стоји поред тезге и са осмијехом дочекује вјерне купце. Она се помало чуди што њене колеге нису на радном мјесту, јер памти и хладније дане када пијаца, упркос живи у термометру није мировала.

- Није ово нека зима од минус десет, то није никаква температура. Ми смо лани радили и на минус 20, не знам шта је сада са овим народом - каже Јањетовић-Савић.

Додаје да се треба утоплити "од главе до пете", па зима не може бити никакав проблем.

- Најважније је добро се обути. Имам и гријалицу поред тезге, али је углавном искључена - каже ова продавачица, а њен муштерија Момчило Поповић додаје да га ни жестоки минуси не могу заробити у кући и одвратити од посјете пијаци. На овог седамдесеттрогодишњег пензионера могли би да се угледају и много млађи суграђани, што по храбрости и вредноћи, што по веселом духу. 

- Мени овај минус није ништа, синоћ сам до 22.30 чистио снијег. Није ми било тешко, ни најмање. За мене је то уживанција - рекао је он доказавши како му име Момчило и у позним годинама и те како пристаје.

Његов рецепт за борбу против хладноће, али и прехладе, са пажњом су слушали продавци, али и малобројни купци којима је успио да измами осмијех.

- Ујутру једна чашица ракије, кашичица меда и неколико залогаја оне наше домаће сланине, па нису потребни никакви лијекови - казао је Поповић док је паковао поврће у свој цекер и поздрављао продавце поручујући им да му за који дан припреме нове залихе домаће хране.

Док је старина одлазио један муштерија му је у шали добацио да за њега нема зиме јер је добро пазарио на пијаци, па се не треба плашити ако нас којим случајем окују снијег и лед.

Пет најхрабријих продаваца на посао долазе мало касније него иначе, а тако и одлазе, неколико сати раније.

- Дођем око осам, пола девет, а одем око један или два. Моја роба не мрзне, оставим је ушушкану у бункеру и буде све у реду - рекла је продавачица чију тезгу красе разне сјеменке, луковице и мноштво различитих врста пасуља.

Додала да ће доћи и наредни дан на посао без обзира на то што је најављен још већи минус, не кријући наду да су се метеоролози ипак, бар мало преварили у процјени.

Јачи и од жеге

Радници тржнице имали су проблеме прошлог љета и са врућинама када је у јулу температура ишла до 40 степени.

И у таквим условима многи од њих нису престајали да раде, упркос томе што им је роба брзо трулила и пропадала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана