Niče magistrala duž istočnog tranzita za pješake i bicikliste

Aleksandar Stojanović
Niče magistrala duž istočnog tranzita za pješake i bicikliste

Banjaluka - Pješaci i ljubitelji bicikla sa Starčevice i Obilićeva uskoro će moći da uživaju u dugim šetnjama i vožnji na omiljenim dvotočkašima, jer je juče počela izgradnja pješačke i biciklističke staze duž istočnog tranzita dužine 1,2 kilometra.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao početku radova, istakao je da je predviđena izgradnja obostranih trotoara, biciklističkih staza i zelenih pojaseva duž istočnog tranzita i Bulevara Desanke Maksimović.

- Biće formiran čitav jedan istočni bulevar koji počinje sa novim Zelenim mostom i spaja se sve do “Lesnine” i zapadnog tranzita. Istovremeno traju i radovi kojima se tranzit spaja sa novim Zelenim mostom, tako da sve to skupa treba da bude zaista jedan novi veliki bulevar, koji će sva ova naselja Obilićevo, Starčevicu, Borik pa nadalje preko Banjalučkog polja povezati jednom modernom žilom kucavicom - kazao je Radojičić.

Dodao je da se na ovaj način dobija “istočna biciklistička magistrala”, od stadiona FK Naprijed do Rebrovca, preko postojećih izgrađenih biciklističkih staza duž istočnog tranzita, ulice Knjaza Miloša ka Lazarevu, te Bulevarom Milutina Milankovića ka Zavodu za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Predsjednik mjesne zajednice Obilićevo Oliver Gačić je istakao da će ovaj projekat biti od velikog značaja za mještane Obilićeva i Starčevice, te pohvalio projekte koji se trenutno realizuju u ovom naselju.

- Ovih dana smo svjedoci i  rekonstrukcije ulice Carice Milice, koja je bila jedan od naših prioriteta. Sa svim ovim projektima Obilićevo će dobiti sasvim novi izgled - zaključio je Gačić.

Zbog velike saobraćajne frekvencije na ukrštanju ulice Cara Lazara i istočnog tranzita očekuje se i izgradnja kružnog toga na toj lokaciji.

- Očekujemo da će nakon završetka nastavka istočnog tranzita biti izabran izvođač za izgradnju kružnog toka na pomenutoj lokaciji, jer to je jedino rješenje za saobraćajne gužve na toj raskrsnici - rekao je Gačić.

Ovaj projekat, vrijednosti 700.000 KM, započet je u okviru ciklusa “Banjaluka se gradi”, a rok za završetak radova je 180 dana.

Radovi

Igor Radojičić obišao je i gradilište nove dionice istočnog tranzita, gdje se radovi odvijaju predviđenom dinamikom.

- Radovi na ovoj lokaciji napreduju planiranom dinamikom, a isti slučaj je u Šargovačkoj i ulici Kralja Aleksandra i za sada izvođači poštuju planirane rokove - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana