Neće biti zime za mališane u “Bambiju”

Vesna Popović
Neće biti zime za mališane u “Bambiju”

Na objektu vrtića “Bambi” u Novoj varoši zamijenjeni su krov i prozori te urađena nova fasada, što će obezbijediti tople prostorije naredne zime za 150 mališana koji borave u ovoj predškolskoj ustanovi.

U rekonstrukciju je uloženo oko 150.000 KM u sklopu projekta “Zeleni ekonomski razvoj”, a sredstva su zajednički obezbijedili vlada Švedske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, dok je adaptaciju realizovao Razvojni fond Ujedinjenih nacija (UNDP).

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS Srđan Todorović rekao je da već četvrtu godinu učestvuju u projektima ovog tipa.

- Vlada RS, putem Fonda, za ove projekte izdvaja godišnje 500.000 KM, a ukupno se u RS kroz razne aktivnosti uloži oko dva miliona KM - rekao je Todorović.

Istakao je da se njegovom realizacijom utopljavaju objekti, i to u najvećem broju slučajeva iz obrazovnog i zdravstvenog sektora.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a Suhrob Hošmuhamedov rekao je da će biti bolji uslovi u vrtiću.

- Prije obnove prosječna temperatura tokom zimskih mjeseci u objektu bila je 17 stepeni, a nakon ove obnove ona će biti oko 22 stepena, što je mnogo bolje - kazao je Hošmuhamedov.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je rekao da je u ovaj objekat uloženo 150.000 KM, i to za zamjenu krova i prozora te da je urađena i nova fasada.

- Povećanje energetske efikasnosti veoma je značajan projekat, a samo u ovom slučaju utrošak energije će biti smanjen za 50 odsto - rekao je Đokić.

Kazao je da su do sada realizovana 32 projekta ovog tipa.

- Ova aktivnost će biti nastavljena jer u Srpskoj imamo oko 700 objekata koje je potrebno rekonstruisati. Od toga je 70 iz oblasti zdravstva, a ostali su javni objekti, od čega je najviše škola i vrtića - kazao je Đokić.

Dodao je da sa Svjetskom bankom pregovaraju o kreditu od 12 miliona KM za poboljšanje energetske efikasnosti.

Gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da je za grad važno da dobija nove vrtiće i da obnavlja postojeće.

- Ove godine planirano je da budu otvorena tri nova vrtića. U dva je u toku opremanje. Želimo da budu spremni u septembru, a treći do kraja godine - naveo je Radojičić.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje Jelena Kurtinović rekla je da su za mališane u vrtiću “Bambi” obezbijeđeni bolji uslovi boravka.

- Iduće godine obilježavamo 70 godina od otvaranja prvog vrtića “Ježeva kućica” kod Fabrike duvana. U njemu su izuzetno loši uslovi i djeca borave u prostorijama u kojima ima vlage. Nadam se da ćemo do proslave tog jubileja uspjeti da rekonstruišemo i taj objekat - kazala je Kurtinovićeva.

Sporazum

Predstavnici Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS i UNDP-a potpisali su juče sporazum o nastavku sufinansiranja projekta poboljšanja energetske efikasnosti objekata u Srpskoj u iznosu od 1,5 miliona KM.

- Fond je naš veoma bitan partner u ovom poslu već godinama i radujem se daljoj saradnji - rekao je predstavnik UNDP-a Suhrob Hošmuhamedov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana