Након увида слиједи реконструкција дистрибутивне мреже гријања у Бањалуци

nezavisne.com
Након увида слиједи реконструкција дистрибутивне мреже гријања у Бањалуци

Бањалука - Бањалука ће за неколико седмица добити детаљан преглед стања дистрибутивне мреже у систему централног гријања, а што ће бити огроман корак ка побољшању његовог квалитета.

Наиме, толико ће предузећу из Данске “Drone Systems” бити потребно да обради податке које је прикупљало у највећем граду РС 27. и 28. марта термовизијским снимањем дроном, а на којем је била и екипа “Независних”.

“Циљ нам је наћи пукотине и оштећења на мрежи. Након што завршимо снимање и прикупљање података, урадићемо анализу за неке три недјеље, а онда ћемо резултате предати 'Еко-топланама'“, казао је Микел Ноер Вар из ове компаније.

Како нам је појаснио, рута којом се дрон са термалном камером креће је унапријед утврђена на основу задатих координата. Након што се летјелица попне на висину од 100 метара, она прати те координате и аутоматски лети. На монитору који се налази у возилу тим има све потребне податке о кретању дрона.

“Дрон увијек прате два човјека. Један преко рачунара, а други оператер визуелно, који у случају проблема може да га пребаци на ручни режим управљања и приземљи га”, појашњава он.

Иначе, “Drone Systems” има богате референце у Данској, а сличан пројекат спровели су и у Енглеској. Снимање Бањалуке обављено је у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), а који је кроз посебну кредитну линију помогао изградњу новог производног погона 'Еко-топлана'. Прву ноћ су снимали јужни дио града, а другу сјеверни.

Резултати добијени након снимања представљаће основу за припрему реконструкције мреже јер ће на основу снимљеног материјала бити израђена студија изводљивости, након чега ће услиједити пројекат реконструкције дотрајале мреже, старе више од четири деценије.

На овај начин ће се прецизно утврдити стање вреловода и топловода у смислу термичке изолованости - топлотних губитака приликом дистрибуције енергије, као и мјеста потенцијалних кварова на цјевоводу.

Показани резултати ће умногоме олакшати препознавање приоритета за реконструкцију вреловода и топловода.

“Важно је имати у виду да је у питању веома обиман посао, који захтијева вријеме и знатна новчана средства, а циљ је да се у наредних неколико сезона топлификациона мрежа Бањалуке у потпуности реконструише и модернизује”, поручују из предузећа “Еко-топлане”.

Подсјећамо, изградњом “Еко-топлана” завршена је прва и најважнија фаза рјешења проблема даљинског гријања у Бањалуци, јер је обезбијеђен стабилан извор топлотне енергије, а што се и практично доказало у овој сезони гријања.

Како би био обезбијеђен потпуни комфор, односно потребан ниво квалитета гријања свим корисницима, потребно је реализовати другу фазу рјешења - реконструисати дистрибутивну мрежу стару преко 45 година, која је у јако лошем стању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана