Najviše pasa lutalica u Trapistima i Drakuliću

nezavisne.com
Najviše pasa lutalica u Trapistima i Drakuliću

Banjaluka - Higijeničarska služba najviše pasa lutalica nalazi u banjalučkim naseljima Trapisti, Drakulić i Krčmarice, a po gradu najviše oko nove pijace u Lazarevu, odakle se kreću prema centru, potvrđeno je u toj službi.

Veliki broj napuštenih životinja pored puta može se naći i u naseljima Priječani, Česma i Šeher, uglavnom mladih štenaca, koje neodgovorni vlasnici ostavljaju na ulicama.

"U ovom periodu povećan je broj lutalica. Vlasnici puštaju na ulice svoju štenad koju su ranije dobili, a sa druge strane, najveći problem su nam periferije i prilazi gradu, gdje građani iz drugih mjesta ostavljaju pse", kaže Slaven Grbić, rukovodilac Higijeničarske službe.

Pse lutalice građani su u čoporima viđali čak i u centru grada.

"Nedavno sam se vraćao kući iz grada oko ponoći i vidio ih sedam-osam kako se šetaju na parkingu u Ulici kralja Alfonsa XIII", rekao je Miroslav G.

Mladen Maličević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma, istakao je da je u tom naselju zabilježan rekordan broj napuštenih životinja.

"Neodgovorni vlasnici najčešće ostavljaju pse na području Trapista pa do platoa Krčmarice. Kada biste sad prošli tim dijelom puta, sigurno biste vidjeli deset ostavljenih životinja na jednom mjestu koje čekaju da im neko pomogne, što nikada ranije nije zabilježeno", rekao je Maličević.

Situacija nije ništa bolja ni u naselju Drakulić, gdje roditelji kažu da moraju voditi djecu do škole, jer se boje da ih ne napadnu napuštene životinje.

"Radi se o desetak napuštenih mladih životinja koje ujutro izlaze na saobraćajnice", kazao je Željko Dojčinović, predsjednik Savjeta MZ Drakulić.

Goran Milojević, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja "Kerber", koje se bavi zbrinjavanjem bolesnih i povrijeđenih životinja s ulice, kaže da je prošle godine udomljeno 12 životinja iz ovog prihvatilišta.

"Psi koje smo nalazili na ulici najčeše su zadobijali povrede od automobila, a neki su bili bolesni. Bilo je i slučajeva u kojima su građani pucali na životinje iz vatrenog oružja", rekao je Milojević.

Marija R. kaže da u posljednje vrijeme sve češće, kada ide kući s posla, na ulici kod nove autobuske stanice bude čopor pasa.

"Najčešće, iz straha da me ne napadnu, pređem na drugu stranu ulice", ističe Marija.

Djeca uče kako brinuti o životinjama

Kako bi djeca naučila kako da se ponašaju prema psima i kako bi se smanjio broj lutalica u gradu, Udruženje građana "Koliba", uz podršku Fondacije "Dogs trust BiH" prije tri godine pokrenulo je projekat za edukaciju djece u školama.

Cilj projekta, pod nazivom "Prijateljska ruka prijateljskoj šapi", jeste da djeca u školama nauče šta znači biti odgovoran vlasnik, kako bezbjedno prići psu i koje su njihove potrebe.

"Ove besplatne radionice prošle godine pohađalo je 8.215 učenika od drugog do šestog razreda. Projekat se sprovodi u saradnji sa gradom i uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS", kazala je Slađana Grbić, predsjednica UG "Koliba" i edukator za regiju Banjaluka.

Izložba retrivera

Peto otvoreno klupsko prvenstvo retrivera, u organizaciji Retriver kluba RS, biće održano u subotu, 24. marta, na "Banjalučkim velesajmu", s početkom u 12 časova.

"Radi se o specijalizovanoj izložbi za zlatne retrivera i labradore, sudija je renomirano ime iz svijeta retrivera Ričard Staford iz Engleske, a na događaju se očekuje preko 100 pasa iz okruženja, Mađarske, Austrije i Italije", saopštili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana