Највише паса луталица у Трапистима и Дракулићу

nezavisne.com
Највише паса луталица у Трапистима и Дракулићу

Бањалука - Хигијеничарска служба највише паса луталица налази у бањалучким насељима Траписти, Дракулић и Крчмарице, а по граду највише око нове пијаце у Лазареву, одакле се крећу према центру, потврђено је у тој служби.

Велики број напуштених животиња поред пута може се наћи и у насељима Пријечани, Чесма и Шехер, углавном младих штенаца, које неодговорни власници остављају на улицама.

"У овом периоду повећан је број луталица. Власници пуштају на улице своју штенад коју су раније добили, а са друге стране, највећи проблем су нам периферије и прилази граду, гдје грађани из других мјеста остављају псе", каже Славен Грбић, руководилац Хигијеничарске службе.

Псе луталице грађани су у чопорима виђали чак и у центру града.

"Недавно сам се враћао кући из града око поноћи и видио их седам-осам како се шетају на паркингу у Улици краља Алфонса XIII", рекао је Мирослав Г.

Младен Маличевић, предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма, истакао је да је у том насељу забиљежан рекордан број напуштених животиња.

"Неодговорни власници најчешће остављају псе на подручју Траписта па до платоа Крчмарице. Када бисте сад прошли тим дијелом пута, сигурно бисте видјели десет остављених животиња на једном мјесту које чекају да им неко помогне, што никада раније није забиљежено", рекао је Маличевић.

Ситуација није ништа боља ни у насељу Дракулић, гдје родитељи кажу да морају водити дјецу до школе, јер се боје да их не нападну напуштене животиње.

"Ради се о десетак напуштених младих животиња које ујутро излазе на саобраћајнице", казао је Жељко Дојчиновић, предсједник Савјета МЗ Дракулић.

Горан Милојевић, предсједник Удружења за заштиту животиња "Кербер", које се бави збрињавањем болесних и повријеђених животиња с улице, каже да је прошле године удомљено 12 животиња из овог прихватилишта.

"Пси које смо налазили на улици најчеше су задобијали повреде од аутомобила, а неки су били болесни. Било је и случајева у којима су грађани пуцали на животиње из ватреног оружја", рекао је Милојевић.

Марија Р. каже да у посљедње вријеме све чешће, када иде кући с посла, на улици код нове аутобуске станице буде чопор паса.

"Најчешће, из страха да ме не нападну, пређем на другу страну улице", истиче Марија.

Дјеца уче како бринути о животињама

Како би дјеца научила како да се понашају према псима и како би се смањио број луталица у граду, Удружење грађана "Колиба", уз подршку Фондације "Догс труст БиХ" прије три године покренуло је пројекат за едукацију дјеце у школама.

Циљ пројекта, под називом "Пријатељска рука пријатељској шапи", јесте да дјеца у школама науче шта значи бити одговоран власник, како безбједно прићи псу и које су њихове потребе.

"Ове бесплатне радионице прошле године похађало је 8.215 ученика од другог до шестог разреда. Пројекат се спроводи у сарадњи са градом и уз сагласност Министарства просвјете и културе РС", казала је Слађана Грбић, предсједница УГ "Колиба" и едукатор за регију Бањалука.

Изложба ретривера

Пето отворено клупско првенство ретривера, у организацији Ретривер клуба РС, биће одржано у суботу, 24. марта, на "Бањалучким велесајму", с почетком у 12 часова.

"Ради се о специјализованој изложби за златне ретривера и лабрадоре, судија је реномирано име из свијета ретривера Ричард Стафорд из Енглеске, а на догађају се очекује преко 100 паса из окружења, Мађарске, Аустрије и Италије", саопштили су организатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана