На прољеће креће изнајмљивање бицикала у Бањалуци

ATV
На прољеће креће изнајмљивање бицикала у Бањалуци

Бањалука - Бањалука на прољеће постаје власник 30 бицикала које ће грађани моћи да изнајмљују по принципу "даш марку-добијеш бицикл”.

132.000 марака град је издвојио за четири терминала са бициклима који ће се налазити у ужем центру града. Из градске управе кажу да грађанима желе да скрену пажњу на здравији начин живота.

"Бањалучани ће на прољеће постати дио једне европске породице која промовише здрав начин живота, екологију и одрживи развој кроз већу употребу бицикала у свакодневном саобраћају. Град је потписао уговор везано за имплементацију ‘Бике Схаринг’ система”, рекао је Славко Давидовић, из Одсјек за саобраћај града Бањалука.

Свако ће моћи изнајмити бицикл. Прво ће морати да се региструје преко мобилне апликације или директно на терминалу. Тачну цијену  још не знају, али би по узору на друге  градове у БиХ  могла да буде 1 и по марка по сату. Из Центра за заштиту животне средине, кажу да је ово најбољи начин да се грађани заинтересују за вожњу бициклима.

"Искрено се надамо да су ова четири терминала само почетак. А да ће у наредном периоду како град, тако и поједине компаније улагати у овај систем и обезбиједити средства за куповину нових терминала”, казао је Тихомир Дакић из Центра за заштиту животне средине.

Са неколико кругова, и туристи ће имати прилику да упознају наш град, поручују из Центра. Више бицикала смањиће гужву у саобраћају али и  загађеност ваздуха кажу градске власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана